Читај ми!

Festival u Vrnjačkoj Banji ulazi u završnicu – bez scenarija nema pokretnih slika

Ko su laureati 44. Festivala filmskog scenarija, znaće se sutra, kada se Festival u Vrnjačkoj Banji zatvara. U trci za nagrade je 10 domaćih ostvarenja renomiranih autora, ali i novih nada srpske kinematografije.

Kada je u avgustu 1977. godine održan prvi Festival filmskog scenarija, ideja osnivača je bila jasna – scenario je osnova filmskog stvaralaštva i zaslužuje takav tretman. Četrdeset i četiri godine kasnije, ideja je ista.

„Bez scenarija nema posla“, ističe Gordan Kičić. Na festivalu je prikazana Realna priča. Film ali i seriju Mama i tata se igraju rata, Kičić razvija poslednje tri godine.

„Kada smo počeli da radimo ovaj scenario on je u esenciji drama, ali ja sam kao reditelj same stvari hteo da ga gurnem u dramu-komediju. Mislim da je to bio pravi potez jer sam gorke stvari ispričao na duhovit način. Meni je ovo prvo poluvreme s filmom, jer 17. oktobra kreće prikazivanje serije kod vas na televiziji“, istakao je Kičić koji je koscenarista, reditelj i glumac Realne priče.

Drugi put u Vrnjačkoj Banji se kao filmski scenarista predstavlja Vule Žurić. Slepi putnik na brodu ludaka nagrađen je pre dve godine, sada je u konkurenciji Proleće na poslednjem jezeru u produkciji RTS-a.

„Što se tiče pisanja scenarija, odnosa ko je odgovoran za uspeh filma, onda bih rekao da su to glumci i reditelji, a za neuspeh filma isključivo scenarista. Jer ne možete od nečega što nije dobro napisano, što nema u sebi onu iskru života, ne možete da je probudite pa da joj date treću dimenziju“, objašnjava Vule Žurić, scenarista filma Proleće na poslednjem jezeru.

Danas renomirani scenaristi, nekada su bili polaznici čuvene letnje škole dramaturgije koja radi od 1996. godine, a koju su pokrenuli Slobodan Stojanović i Ljubomir Radičević.

Ove godine u radionicama učestvuje devet studenata sa akademija u Beogradu, Novom Sadu i prvi put iz Banja Luke. Brojni nesnimljeni filmovi ih čekaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво