Читај ми!

„Sestrici" dodeljena „Dunavska lađa" - zatvoren Dunav film fest

Filmom „Ime Naroda” reditelja Darka Bajića i dodelom „Dunavske lađe” filmu „Sestrica” zatvoreno je treće izdanje Dunav film festa.

Svečanom dodelom nagrada završen je drugi po redu Međunarodni filmski festival podunavskih zemalja Dunav Film Fest. 

Nagrada za najbolji film Dunavska lađa pripala je, nakon jednoglasne odluke žirija, nemačkom filmu Sestrica rediteljskog dua Stefani Šuat i Veronike Rejmond.

Glavni stručni žiri Dunav Film Festa u sastavu Mladena Đorđevića, Filipa Đurića i predsednice Hristine Popović, odlučivao je o Nagradi za najbolji film festivala - Dunavska lađa, Nagradi za najbolju režiju, Nagradi za najbolji scenario i Nagradi za najbolje glumačko ostvarenje.

Nagradu za najbolju režiju odneo je Kristijan Pecold za film Undine, dok je Ilja Zofin osvojio Nagradu za najbolji scenario za filmsko ostvarenje Časovi persijskog.

Glumac Lars Ajdinger je svojom maestralnom glumom u dva filma Sestrica i Časovi persijskog, ubedljivo odneo Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje.

Nagrade je dodelio i tročlani mladi žiri u sastavu: Maja Novaković, Momir Milošević i Nikola Polić.

Mladi žiri je bio zadužen da dodelu Nagrade za najbolji film u takmičarskom programu - Dunavska lađica koji je odneo film Undine, reditelja Kristijana Pecolda.

Druga nagrada koju je dodelio mladi žiri bila je Nagrada za najboljeg mladog autora koju je dobio rediteljski duo Mina Mileva i Vesela Kazakova - za film Mačka u zidu, a Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje dodeljena je hrvatskoj gumici Lani Barić za ulogu u slovačkom filmu Eden, rediteljke Agnes Kočis.

Nakon ceremonije i svečanog zatvaranja prikazan je film našeg poznatog reditelja Darka Bajića Ime Naroda koji govori o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, članu ugarskog parlamenta i boracu za prava i nezavisnost Srba u Vojvodini.

Nakon što je više puta politički osuđivan, njegovu borbu nastavljaju njegova ćerka, Milica Miletić, kao i Jaša Tomić, Miletićev naslednik u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci koji će i proglasiti prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918.

Svečanom zatvaranju Dunav Film Festa prisustvovali su akteri domaćeg fima Ime naroda, glumci Ana Franić, Igor Benčina i Anja Pavićević, kao i scenarista Kosta Peštevski i reditelj Darko Bajić.

Treće izdanje Dunav Film Fest-a publici je predstavilo 30 filmskih ostvarenja i u šest festivalskih dana pubika je mogla da uživa na četiri lokacije - Mali grad Smederevske tvrđave, Trg kod Karađorđevog trga, Brod Pristan i virtuelna lokacija onlajn platforma mojoff.net.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво