Читај ми!

Miroljub Trošić Đoda dobio mural u Medveđi

Nešto više od pola godine nakon smrti naturščika Miroljuba Trošića, nastavnika u nekoliko škola Raškog okruga, koji se proslavio ulogom Đode u seriji „Selo gori a baba se češlja", u rodnoj Medveđi kod Trstenika, osvanuo je nedavno mural sa njegovim likom.

Nije ovo mural koji je posvećen samo Miroljubu Trošiću Đodi, nego i jedan svojevrstan omaž svim običnim, skromnim, a opet velikim ljudima iz moravskih sela. 

„Reakcije su krajnje pozitivne. Bilo je jeko toplih komentara. Uglavnom ljudi kažu, vratio se naš Đoda, a bio je upravo to, bio je naš čovek iz naroda i meštani su ga stvarno puno voleli", rekao je mr Danilo Vuković, autor murala.

Visok čak tri metra i širok dva metra, mural može da vidi svaki putnik koji se uputi starom deonicom Kruševac - Trstenik.

Ideja o izradi murala potekla je od autora serije Selo gori a baba se češlja i Đodinog komšije, Radoša Bajića.

"Mali čovečuljak velikog srca, moj školski drug sa kojim sam odrastao i terao detinjstvo. Ovde zajedno smo se kupali na našoj Moravi, zajedno smo krali mlade voćke u ovim vinogradima iznad moje kuće, znači on je zbilja otišao u nezaborav", kaže Radoš Bajić, glumac i reditelj.

Đodu i plejadu glumaca gledaoci imaju prilike da vide u sedmom repriznom izdanju serije, sve do oktobra. Gledanost je milionska a ceo potez od Kruševca do Trstenika, pored leve obale Zapadne Morave, i dan danas mnogi nazivaju Petlovac.

„Na neki način ova serija određuje kulturni identitet našeg kraja. Svi stanovnici ovog kraja se identifikuju sa glavnim glumcima iz ove serije, gde je Radoš Bajić, na jedan fenomenalan način, opisao srpsko selo pomoravlja, sve one titre duše srpskog seljaka, sve njegove strahove, njegove ljubavi", rekao je Ivan Nešić, profesor istorije.

"Petlovac je inače jedno selo, objedinjeno u Kukljinu, Radašinov eksterijer kuće, gde je prelepa Morava, skela, vodenica. Milašinovo dvorište ovde u Medveđi, takođe je jedno lepo domaćinsko dvorište, Dragojlovo u Bogdanju, Žotino u Bogdanju, ali sve je to Petlovac", opisao je glumac iz Bogdanja Apostol Apostolović.

Na snimanje kultne serije Selo gori a baba se češlja podseća crkva u crkva, dućan i skela u Petlovcu a od nedavno i Đodin sokak čiji početak krasi lik Miroljuba Trošića, čoveka, koga su svi u ovom kraju voleli.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије