„Rani kadrovi“, emisija o mladim rediteljima na jesen na RTS-u

U prostoru Ciglane u Beogradu završeno je snimanje emisije „Rani kadrovi“ čiji je cilj da predstavi studente filmske režije i njihove filmove koji su nastali na Fakultetu dramskih umetnosti, pod mentorstvom profesora Darka Bajića.

Oni su već punili bioskopske sale na studentskim revijama. Bore se bez kompromisa da iskažu svoje mišljenje, a njigove kratke filmove publika RTS-a će gledati premijerno na jesen na Drugom programu.

Emisija Rani kadrovi osmišljena je da nakon filma mladi reditelji razmenjuju utiske sa iskusnijim umetnicima, piscima, dramaturzima, kritičarima i urednicima redakcija za kulturu.

„Ono što mene izuzetno ohrabruje kao pedagoga je što studenti vrlo hrabro i slobodno izabiru teme o kojima će praviti svoje filmove. Taj miris kritičkog duha koji prepoznajem među njima je, čini mi se, pravi nukleus za buduću kinematografiju“, kaže Darko Bajić, profesor FDU.

Neobični umetnički prostor poslužio je kao studio za snimanje serijala emisije Rani kadrovi.

„Mislim da je ova emisija zaista potrebna da bude na Javnom servisu, prevashodno zbog toga što negujemo budućnost naše kulture i filma“, ocenio je Marko Novaković, urednik serijala.

U osam emisija različiti senzibiliteti i poetika 

Reditelj Marko Jeftić ističe da mu je bilo zanimljivo da radi u prostoru stare Ciglane: „To odgovara i samoj formi filmova koje predstavljaju te nove generacije koja ima nešto novo da kaže“.

U osam celovečernjih emisija biće predstavljeni autori i filmovi različitih senzibiliteta i poetika.

„Klasu svoju počinjem da gledam kao neku vrstu druge porodice, u tom smislu, da svako ima svoj stil, način na koji pripoveda, kako se uči i čemu teži“, istakla je studentkinja filmske režije Dora Kovačević.

Svako vreme velikih promena ima svoje umetničke glasove koji ga opisuju.

Možda upravo stasava generacija čija će svedočenja o našem dobu biti filmovi koji će se decenijama gledati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво