Na jutarnjoj kafi sa Darkom Bajićem- svaki novi dan donosi radost

Reditelj Darko Bajić upravo je završio svoj novi film "Ime naroda", za koji je scenario pisao Milovan Vitezović, a glavnu ulogu, političara Svetozara Miletića o kojem film govori, tumači Ljubomir Bandović.

O ovom filmu, ali i digitalizaciji njegove čuvene serije Sivi dom razgovarali smo, uz kafu, sa poznatim rediteljem.

Kako Vam počinje dan u ovim komplikovanim vremenima pandemije?

-Prvo treba da se probudim, a drugo kada se probudim srećan sam jer još uvek nije onako kako je bilo pre 2-3 meseca kada je bio karantin i kada nisam znao šta ću sa sobom i kuda ću, zato preporučujem gledaocima da svaki novi dan prihvate sa puno radosti, sa puno entuzijazma, i da vode računa ne samo o svojim bližnjima, već i o medicinskom osoblju koje radi 24 sata brinući o nama, našim rođacima i prijateljima.

Vaš novi film Ime naroda trebalo je da bude prikazan na otvaranju Palićkog filmskog festivala, međutim festival je zbog pandemije otkazan. Da li je film gotov i kada ćemo moći da ga vidimo?

-Film je gotov, trebalo je da otvori nekoliko festivala koji dolaze, ali se sve zbog pandemije odlaže. Ali to i nije tako strašno, u stvari je na neki način i dobro, zbog toga što će ovaj fim stalno biti negde premijerno prikazivan. Mi ga držimo u šteku, i dobro je što smo ga snimili pre pandemije, tako da sad mogu da se bavim time i pravo da vam kažem na taj način sam i nekako odagnao neku dosadu iz svog života i počeo još malo da se bavim filmom, pa i serijom koju pravim od ovog filma.

Film govori o istaknutom političaru Svetozaru Miletiću, advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada. Iako važna ličnost u našoj istoriji, o njemu šira javnost ne zna dovoljno, šta će sve gledaoci saznati o njemu iz filma, za koji je scenario napisao Milovan Vitezović?

- Nekoliko stvari mi je bilo izuzetno važno kada sam prihvatio da radim ovaj film na poziv pokrajinske Vlade Vojvodine i producenta „Zilion filma", Lazara Ristovskog. Jedna od stvari koja se pre svega u filmu vidi i zbog čega ovaj film i postoji je idealizam. Negde sam počeo da razmišljam o tome pre desetak godina, to je u stvari pitanje koliko mi uopšte razmišljamo o tome da postoje ljude koji su idealisti, koji veruju u neko bolje sutra.

Ja mislim da kada bi savremen rečnik negde počeli da okrećete da jednostavno tu reč ne bi mogli da pronađete. Kada bi nekog mladog čoveka pitali, on ne bi znao da vam objasni šta je to. A idealista Svetozar Miletić je bio čovek, možda jedna od poslednjih takvih figura, koji se borio za svoj narod i koji je pokazivao upravo idealizam.

Kad je reč o Vašim starim projektima evo i nešto novo, Sivi dom je dobio novo ruho?

- Moram priznati da sam bio oduševljen u to vreme karantina i korone, kada me je pozvao Miša Stojanović i rekao da je gotova digitalna kopija serije Sivi dom. Dakle, sa originala negativa filmske trake, jer to je snimano na filmskoj traci, Miša je napravio svoju digitalnu kreaciju ove serije i ja sam mu jako zahvalan na tome.

Kako bi glasio vaš životni moto, da li ima neka rečenica koje se uvek pridržavate?

-U filmu Crni bombarder ima jedan moto koji se stalno ponavlja. Leka i Bjela često ponavljaju rečenicu " Nekome je život majka , nekom maćeha", i to može da se odnosi i na Srbiju, i na koronu i na kinematografiju, dakle to bi bio neki moj šaljivi moto koji bih preporučio gledaocima da o njemu razmišljaju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво