Da li su Srbi „loši momci Holivuda“, triler „Žetva“ u američkoj produkciji

Drugi su mnogo pre nas shvatili da zlikovci iz filma za neupućenu svetsku publiku lako postaju zlikovci iz stvarnog života. Otimanje ljudi iz svojih domova i odvođenje u "žutu kuću", gde su im vađeni organi - scenario je kakav ne bi osmislio ni kralj horora Hičkok.

Nažalost, ovaj horor doživeli su Srbi kao žrtve albanskih zločinaca. Ali ono što je rak-rana našeg naroda, ostatku sveta je potpuna nepoznanica. Došlo je vreme da se to promeni. Amerikanac Pol Kampf odlučio je da ekranizuje ovu priču i holivudskim jezikom progovori o stradanjima našeg naroda. Ovaj reditelj dobro zna kolika je moć filma, a angažovanjem svetskih glumačkih zvezda obezbeđuje da njegova priča bude i te kako zapažena.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu Beograda, Igor Stanković, direktor "Kombank" dvorane, i putem skajpa glumac Gordan Kičić približili su nam trenutnu filmsku scenu.

Film nosi naslov Žetva, snimaće se na ovim prostorima i trebalo bi svetskoj publici da prikaže šta se to stvarno dešavalo pre dve decenije u Albaniji. Kolika je moć filma i šta bi to film trebalo da pokaže?

„Film ne može da promeni svet, ali može da pokrene neka pitanja ponovo. Ja sam bio u komisiji Filmskog centra Srbije koja je podržala film Žetva. Dobro je da stranac radi taj film koji će dopreti do šire publike, sa visokim produkcionim vrednostima. Ako ova priča filmski bude ispričana na način na koji treba, onda će film odraditi jednu veliku misiju i otvoriti to pitanje kod običnog sveta", istakao je Ivan Karl gradski sekretar za kulturu Beograda.

„Za veliku pohvalu je aktivnost FCS, jer u tom nekom vakumu od oko 15-ak godina svedoci smo da nisu nastajala nacionalno temom inspirisana filmska dela. U poslednje vreme priče o stradanjima se pričaju, i svedoci smo filmova Dara iz Jasenovca, Enklava, Mrak, Košare", rekao je Igor Stanković, direktor „Kombank" dvorane.

„Što se tiče filma Žetva, ako on bude imao dobru internacionalnu podelu i bude ispričan na repertoarski način, onda će se publika indentifikovati sa likovim, važno je da imate likove za koje ćete se vezati. Na osnovu toga počećete da razmišljate, a kada strana publika bude gledala taj film, možda će zastati i zapitati se posle projekcije filma. Tada će početi da se bave temom", rekao je Ivan Karl.

„Istorijske činjenice su na našoj strani koje treba da budu prikazane i da budu pokazane širem auditorijumu", rekao je Igor Stanković.

„Ako postoji potreba i države i umetnika, bitno je da se te teme ispričaju. Film ima veliku snagu. Ali ona mora da dolazi iz ličnih motiva i lično ispričanih priča, to je jedini način kako će film da dotakne širi auditorijum. Ako je scenario dobar, ako je dobar film, nije važno koju poruku šalje, bitno je da je tačan, precizan i istinit od strane onih koji ga prave", istakao je glumac Gordan Kičić.

Takođe dodaje da ne možemo bez filmova, jer su oni sastavni deo našeg života, a ne bih voleo da se način distribucije promeni, ne bih voleo, ali videćemo šta je ispred nas", zaključio je glumac Gordan Kičić.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије