Počelo snimanje filma „Košare“ Balše Đoga

Snimanje ratnog filma „Košare“, u režiji Balše Đoga, počelo je 15. jula 2020. godine, u Leskovcu i okolini. Ovaj ambiciozni filmski projekat nadahnut je istinitim događajima, a Filmski centar Srbije ga je prošle godine podržao na konkursu za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova sa nacionalnom temom.

Projekat Košare, ističe se u obrazloženju, predstavlja „hvale vrednu ideju da se posle bezmalo dve decenije odlaganja filmski obradi tema koja je istovremeno od prvenstvenog nacionalnog značaja i izrazito umetnički potentna“, a 50 miliona dinara je i najveći iznos koji je do sada dodeljen na kokursu za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova sa nacionalnom temom.

Košare su celovečernji igrani prvenac reditelja Balše Đoga, do sada najpoznatijeg po hvaljenoj seriji Pet. Film nastaje po scenariju Đorđa Milosavljevića, Strahinje Radetića i Đoga, a ključne uloge tumače: Jovan Jovanović, Luka Grbić, Viktor Savić, Nikola Kojo i Milica Stefanović.

Pored njih u filmu (i seriji) gledaćemo Milenu Radulović, Miloša Samolova, Aleksandra Radojičića, Mladena Sovilja, Vladana Gajovića, Milorada Kapora, Miloša Bikovića...

Priča filma i serije Košare prati grupu mladih srpskih vojnika koji u oktobru 1998. godine stiže na udaljenu vojnu kotu na tromeđi Srbije, Crne Gore i Albanije.

Ubrzo, oni zapadaju u vrtlog borbe za svoju otadžbinu, ali i vlastite živote, a suočeni sa podmuklim napadima neprijateljaskih snaga i ostalim opasnostima.

Film produciraju „Omega prodakšn“ (producenti Nemanja Mićić i Vladan Anđelković) i „Telekom Srbije“. Uz Filmski centar Srbije, podršku ovom projektu od nacionalnog značaja dalo je i Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

Snimanje filma i serije trajaće do početka decembra 2020. godine na mnogobrojnim lokacijama u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj (Bosni i Hercegovini).

Premijera filma se očekuje u prvoj polovini 2021. godine.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 18. jul 2020, 10:58) - Sofija [neregistrovani]

heroji

Bravo,konacno da se snima film o nasim herojima ,od kojih su mnogi dali zivote za svoju zemlju!Nikad ih necemo zaboraviti.Hvala svima koji ucestvuju u snimanju filma.

(petak, 17. jul 2020, 12:46) - anonymous [neregistrovani]

Sta mi snimamo, ponovo grupu gubitnika koje je otpisao milosevic a kasnije zuti.

Steta za te jadnike, poginuli a ne zna im se ni grobno mesto. Posle bili pogromi, pa nezavisnost i na kraju briselski sporazum. Jako kratak put od odbrane teritorije do predaje iste. Eh slobo, zasto si nam napakovao ratove i sankcije, zar nisi mogao da nadjes mirno resenje, nego sve u neki rat i svadju. A zuti samo nastavili dalje.

(petak, 17. jul 2020, 01:15) - anonymous [neregistrovani]

Otprilike

...tako će da bidne.

(četvrtak, 16. jul 2020, 18:47) - Viking [neregistrovani]

Kosare

...jedva cekam da ga vidim...

(četvrtak, 16. jul 2020, 18:20) - Milos [neregistrovani]

Va

To je trebalo Bjelogrlic da radi...
Ovako ocekujem film na nivou vojne akademije

div id="adoceanrsvdcfhklggd">