Priča o otvaranju Puta života – RTS nastavlja snimanje dokumentarca o probijanju Koridora

Druga faza snimanja dokumentarno-igranog filma o probijanju Koridora 1992.godine počela je snimanjem rekonstrukcija u kasarni u Rumi. Film autorke Slađane Zarić radi se u koprodukciji Radio-televizije Srbije, Televizije Republike Srpske i Vojnofilmskog centra „Zastava film“. Prethodno, u improvizovanom studiju u Banjaluci snimljene su izjave onih koji su bili direktni učesnici borbi.

Svaki od objekata kasarne u Rumi adaptiran je kako bi podsećao na uslove u kojima su vodile borbe za probijanje Puta života odnosno koridora koji spaja istočni i zapadni deo Republike Srpske.  

Iz Rume, snimanje će se preseliti na Pasuljanske a zatim i okolinu Vršca a za potrebe filma gotovo u skvakoj od scena koristiće se različita pirotehnička sredstava. Prethodno u Banjaluci, snimljene su ispovesti oko 80 učesnika borbi. 

„U Banjaluci, u tom periodu nakon velike ofanzive hrvatske vojske 42 dana nije bilo struje, počinje da nestaje hrana, cigareta ima...  Imamo situaciju da je umrlo 12 beba kojima je zbog nedostatka kiseonika zaista oduzeto pravo na život. Ne znam šta bi sa tim bebama bilo, da li bi one preživele ali kiseonik do njih zbog tog zastoja na Koridoru, zbog toga što je Put života bio presečen nije mogao da dođe“, priča autorka filma Slađana Zarić. 

Film hronološki prati dešavanja, od prelaska hrvatske vojske preko Save, formiranja logora, stradanja Srba u Odžaku, Derventi i pogibije 32 vojnika iz Vojne pošte Vranje. Uz svedoke, u filmu učestvuju i glumci iz Srbije i Republike Srpske.

„Nisam puno igrao istorijskih likova, ova tri svrstavam u njih, to je velika čast, igrao sam kod Srdana u Krugovima i Aleksandra u pozorištu, to ima posebnu težinu a pristao sam odmah jer ja vodim računa o tome“, kaže glumac Vuk Kostić.

„Nije rađen film o Koridoru, ja sam tada bio mlad ali se sećam kakva je euforija vladila, koliko je ljudi išlo u akciju i znalo se da je to od životne važnosti i svi su uložili maksimalno truda da to uspe“, dodao je glumac Slobodan Perišić. 

Vojna operacija Koridor trajala je od 28. juna do 6. oktobra 1992. godine na prostoru Posavine. U akciji su poginula 273 borca Vojske Republike Srpske, a ranjeno je 1.918 boraca.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво