Pripovedanje o krojenju istorije i moćnicima – „Ime naroda“ otvara Palićki festival

„Ime naroda“, novi film Darka Bajića, otvara predstojeći Palićki festival. Premijerno pogledajte odlomke iz biografskog istorijskog filma posvećenog jednoj od najznačajnijih istorijskih ličnosti Srbije, Svetozaru Miletiću.

Dramski tekst Milovana Vitezovića scenaristička je podloga za film koji osvetljava deo srpske istorije.

Ime naroda pripoveda o Svetozaru Miletiću, borcu koji traži pravdu za svoj narod pod okriljem Austrougarske, ali i o uticaju moćnih sila da stvaraju i prekrajaju istoriju.

Priča o uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada, jednom od najuticajnijih srpskih političara ispričana je kroz vizuru Svetozareve ćerke Milice, koja ne samo da je očuvala ideale svoga oca, već je bila jedna od pionirki u borbi za emancipaciju žena na Balkanu i u svetu.

„Njegova ćerka Milica je odlazila kod cara da traži pomilovanje za svoga oca koji je potpuno nezakonito bio utamničen pet godina. Ovaj film ima junaka i to je Milica. Ona je žena koja je, prolazeći kroz pakao života koji je imala, uspela da na kraju da pobedi“, kaže reditelj Darko Bajić.

Miličina perspektiva u melodramskom filmskom okviru, donosi slojevitije i dublje razumevanje epohe i društvenih odnosa 19. veka koji predstavljaju temelje moderne srpske države.

Samim tim, film je svojevrsna doza istorije.

„Film je negde smišljeno okrenut ka mladoj generaciji. Mislim da će ga gledati zato što smo uspeli da napravimo jednu zaista izuuzetno interesantnu melodramu koja ima i malo horora i malo eksperimenta“, dodao je Bajić.

U filmu Ime naroda – plejada izvrsnih glumaca predvođenih Ljubomirom Bandovićem kao Svetozarom Miletićem i Žarkom Lauševićem kao Jovanom Jovanovićem Zmajem.

Tu su i Anja Pavićević i Katarina Žutić, koje su oživele lik Milice Miletić.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи