U programu "Kana" prva koprodukcija Srbije i Litvanije

U selekciju prestižnog Filmskog festivala u Kanu uvršten je film "Suton" litvanskog reditelja Šarunasa Bartasa. U pitanju je istorijska drama nastala kao kooprodukcija Litvanije, Francuske, Srbije, Letonije, Češke i Portugalije, i uz podršku, između ostalih, i Filmskog centra Srbije.

Film Suton je prva i za sada jedina koprodukciji Litvanije i Srbije. Inače, Kanski filmski festival ove godine nije održan u tradicionalnom obliku zbog pandemije kovida-19, ali je Tjeri Fremo, umetnički direktor festivala, obelodanio listu filmova izabranih za 73. izdanje festivala. 

Među njima je i Bartasovo ostvarenje Suton čija se radnja odvija u Litvaniji 1948. godine, nakon završetka rata i života u bedi.

Devetnaestogodišnji Unte je pripadnik partizanskog pokreta koji se opire sovjetskoj okupaciji. Pozicije u toj borbi nisu jednake, ali će ta očajnička borba odlučiti budućnost čitavog stanovništva.

Film Suton su producirali Šarunas Bartas i Jurga Dikčiuviene u ime litvanske kuće "Studio kinema", u koprodukciji sa kućama: "Kino elektron" (Francuska), "Biberče prodakšns" (Srbija - producentkinja Nikolina Vučetić Zečević), "Mistrus medija" (Letonija), "Sirena film" (Češka), "Teratreme films" (Portugalija).

Kako se navodi na portalu Film New Europe, budžet tog filma iznosi oko 1,8 miliona evra, a sniman je 22 nedelje u Litvaniji.

Na filmu je, pored tima produkcijske kuće "Biberče" i Nikoline Vučetić Zečević, učestvovalo i mnogo filmskih autora i radnika iz Srbije (maskeri, šminkeri, šarferi, mikromani, VFX artisti i supervizor).

Pored Sutona na listi odabranih našlo se još 55 ostvarenja iz čitavog sveta, između ostalog i nove režije Vesa Andersona, Fransoa Ozona, Stiva Mekvina, Maiven, Tomasa Vinterberga, Fernanda Truebe...

Očekuje se da će ovogodišnja kanska selekcija biti prikazana u okviru posebnih projekcija na filmskim festivalima koji se održavaju od jeseni pa na dalje - "Lokarno", "Telurajd", "Toronto", "San Sebastijan", "Busan"...

Datum premijere Sutona u Srbiji biće naknadno saopšten.