Palićki festival od 8. do 14. avgusta, „Ime naroda“ Darka Bajića otvara manifestaciju

Početak leta asocira nas na brojne festivale, a jedan od njih je i Festival evropskog filma Palić, sa tradicijom dugom skoro tri decenije. Stvaraoci i ljubitelji sedme umetnosti okupiće se i ovog leta na Paliću od 8. do 14. avgusta.

Direktor Palićkog filmskog festivala Radoslav Zelenović kaže da su ljudi, posle svega što se prethodnih meseci dešavalo, željni svakakvih, a pre svega kulturnih sadržaja. Ipak, dodaje, da je tokom karantinskih meseci, kultura uradila veliki posao, od filmova, knjiga, časopisa do muzike i pozorišnih predstava, što je sve bilo ponuđeno na TV-u i drugim formatima.

„Bez obzira na sve to, mi smo od prošlog septembra počeli da se pripremamo za ovogodišnji festival i nismo prestajali da se bavimo time. Lakše je otkazati spremljen festival u junu za jul, nego pripremati festival u junu za jul ili avgust. Najmanji problem je bio da pomerimo festival za dve nedelje“, objašnjava Zelenović.

Činjenica da je Palićki festival manifestacija na otvorenom se u postpandemijskoj situaciji pokazala kao velika prednost.

Možda najveći izazov za organizaciju festivala bila je programska struktura, zbog smanjenog broja festivala. Primera radi, najveći svetski filmski festival u Kanu nije održan ove godine.

„Palić se nekako izborio da bude najreprezentativniji regionalni festival kada su u pitanju filmske premijere. Mi prikazujemo nove filmove sa najvećih festivala. Jedino gde će festival biti oštećen su gosti, mada sam siguran da će, u zavisnosti od dozvola za putovanje, autori želeti da predstave svoje filmove mnogo više nego proteklih godina“, ističe programski direktor Miodrag Mogorović.

Otkrio je i kojim će ostvarenjem biti otvoren festival, a to je Ime naroda u režiji Darka Bajića i produkciji „Zilion filma“ i Laze Ristovskog. To je jedan istorijski spektakl, koji će se svakako uklopiti u ambijent Palića.

Festival će zatvoriti Hotel Beograd, koji iako je već imao premijeru, ona je bila održana dan pre uvođenja vanrednog stanja, pa ostvarenje nije imalo priliku da se prikazuje u bioskopima.

Što se tiče ostalog sadržaja, programski direktor festivala navodi da neće manjkati.

Nagrade i priznanja će takođe biti dodeljena, ali će još morati da se sačeka da se vidi sa dobitnicima da li će moći da dođu.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво