U Kinoteci onlajn filmovi iz perioda Kraljevine Jugoslavije

Na "Jutjub" kanal Jugoslovenske kinoteke postavljeno je još devet srpskih dokumentarnih filmova iz doba Kraljevine Jugoslavije.

Raznovrsna selekcija obuhvata istorijske, etnološke, sportske, putopisne i druge dokumentarce i reportaže, a najstariji je filmski dokument Svečano osvećenje kosturnice u Prnjavoru 5. novembra 1922. godine.

U spomen-kosturnici u tom selu u Mačvi sahranjeni su posmrtni ostaci civilnih žrtava austro-ugarskog terora iz 1914. godine.

Osvećenju su prisustvovale brojne istaknute ličnosti, a posebna vrednost snimka je što se na njemu pojavljuje Arčibald Rajs.

Slede živopisni filmovi Svadba u Topoli i Svadba u Slancima, u kojima su 1930. godine zabeleženi svadbarski običaji u Šumadiji, odnosno u Podunavlju.

Pažnju privlače i filmski materijal Jedriličarska grupa Aero-kluba Deveti leti - četiri kraće storije o letenju, od kojih su dve snimljene u koloru, zatim Otvaranje beogradskog sajma, koji prikazuje svečanost povodom završetka spektakularnog graditeljskog poduhvata u našem glavnom gradu u jesen 1937. godine.

Interesantni kadrovi krase film Dubrovnik Grad Sv. Vlaha, u režiji Maksa Šalmića iz 1938. godine, a tu su i reportaža Muzej kneza Pavla (1939), film Lepote Stare planine, Midžora i Pirota sa okolinom (1940)...

U međuratnom periodu srpska dokumentarna produkcija je po svojoj sveobuhvatnosti i značaju činila bazu celokupne filmske produkcije Kraljevine Jugoslavije.

O tome svedoči i ovaj izbor filmova, inače objavljenih u drugom delu DVD izdanja Kinoteke "Razglednice starog srpskog filma", u kojem sada besplatno može da uživa i najšira publika.

broj komentara 0 pošalji komentar