Lepe vesti za dokumentariste - Beldoks zakazan za septembar

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks, koji je ove godine odloženo zbog pandemije koronavirusa, umesto u maju, održava se od 3. do 10. septembra, na nekoliko lokacija u Beogradu.

Osim filma Govori da bih te video, koji će otvoriti ovogodišnji Beldoks nakon uspešnih nastupa na festivalima IDFA, Dok. fest Minhen i Doc Fortnight u njujorškom muzeju MoMA, na programu Beldoksa naći će se i drugi najznačajniji ovogodišnji naslovi dokumentarnog filma. 

Na repertoaru će biti ostvarenja Za Samu Vad Al-Kateaba i Edvarda Votsa i Pećina Ferasa Fajada, koji su bili nominovani za Oskara.

Uz njih su i Nestanak moje majke Benjamina Barezea, nominovan za "evropskog Oskara", Radovi i dani (Taoko Šiođiri u slivu Šiotani) K. V Vintera i Andersa Edstrema, dobitnik glavne nagrade novog programa Berlinalea "Enkaunters", Besmrtna Ksenije Okhapkine, dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film festivala u Karlovim Varima, Godina otkrića, Luisa Ljopeza Karaska, dobitnika nagrade Tigar festivala u Roterdamu, Zemlja je plava kao pomorandža Irine Cilik, koji je ovenčan nagradom za najbolju režiju u selekciji svetskih dokumentaraca festivala Sandens.

U festivalskom programu biće prikazano preko 120 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja.

U planu je i Beldoks market, bogat program za filmske profesionalce iz Zapadnog Balkana, postsovjetskih zemalja, ali i iz drugih zemalja sa našeg kontinenta, u okviru koga će 30 projekata u različitim fazama razvoja i produkcije biti razvijano i predstavljeno potencijalnim kupcima iz Evrope - televizijskim urednicima, predstavnicima VoD platformi, agentima prodaje, nacionalnim fondovima, distributerima, itd. 

Ovaj program je od izuzetnog nacionalnog značaja jer stimuliše razvoj nacionalne savremene dokumentarne kinematografije, kroz brojne programe i povezivanja sa relevantnim međunarodnim akterima filmske industrije.

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks će se četvrti put zaredom održati uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa MEDIA.

Od 2015. godine kada je Srbija pristupila ovom programu, Udruženje Beldoks je ukupno 13 puta do sada dobilo podršku ovog programa za projekte: Beldoks međunarodni festival dokumentarnog filma (četiri puta), Beldoks industri/Beldoks market (četiri puta), #europeanfilmchallenge (tri puta), i AVA Doc (dva puta).

MEDIA prepoznaje Beldoks kao jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regionu Zapadnog Balkana, koji se kontinuirano razvija i profesionalizuje u skladu sa evropskim standardima.