Nataša Mijušković: I današnji političari mogu mnogo da nauče od Tita u pogledu odnosa sa medijima

Povodom 40 godina od smrti Josipa Broza, RTS večeras na Prvom programu u 21 čas emituje dokumentarni film „Tito, medijska ikona“, autorke Nataše Mijušković.

Gostujući u Jutarnjem programu, autorka filma, novinarka RTS-a, Nataša Mijušković, napominje da je u prvobitnim dogovorima sa urednicima trebalo da uradi četiri epizode na neku drugu temu, ali s obzirom na to da je ove godine godišnjica Titove smrti, odlučeno je da se uradi posebna emisija i to iz ugla koji do sada nije mnogo korišćen.

„Voleli ga ili ne voleli, on je zaista bio medijska ikona i mora mu se priznati da je bio medijski mag. Sa harizmom se rodio. Malo ko je imao takvu harizmu, ne samo u njegovo vreme, nego i danas, ali mislim da mnogo toga, bar kada je reč o pojavljivanju u javnosti, može da se nauči od njega“, napominje Nataša Mijušković.

Radeći na filmu za ekipu je najveći izazov bio pregledati obimnu arhivsku građu koju poseduje i Programski arhiv RTS-a. Autorski tim je, dodaje gošća Jutarnjeg programa, bio iznenađen, pregledajući arhivu, da Tito ni u jedoj situaciji nije izgledao groteskno, šta god da je radio – slavio Novu godinu, nosio smešne kape na glavi, igrao se sa decom, gledao trbušni ples u Africi na svojoj čuvenoj turneji pedesetih godina i tako dalje. Čak, i u nepredviđenim situacijama on je umeo da se snađe.

„Kao što bi rekao televizijski snimatelj, profesor Milorad Glušica, Tito je bio savršen glumac naturščik“, kaže Mijuškovićeva.

Zanimljimljivo otkriće do koga je autorka filma došla je i podatak da je otac naše poznate balerine, Ivanke Lukateli, koja je nastupala pred Titom, bio zatvorenik na Golom otoku. Taj podatak nije ušao u film, a umetnica je ekipi ispričala da kada je pitala oca šta da radi, da joj je on prepustio da sama odluči. Ali gledaoci će saznati kakvo je njeno mišljenje o Titu.

Svi sagovornici u filmu se slažu da je Tito bio jedinstvena ličnost, ali i da to jeste bio jedinstveni istorijski trenutak. On se našao između Istoka i Zapada, no za toliku popularnost u Aziji i Africi se pobrinuo sam.

„Imao je neverovatan osećaj da predvidi šta će se dogoditi. Davao je veliku pažnju čak i državnicima nekih malih zemalja. Umeo je na vreme da primi i političare iz nekih zemalja koji u tom trenutku nisu bili na nekoj funkciji, ali će se ubrzo ispostaviti da će postati premijeri ili predsednici tih država“, napominje autorka dokumentarnog filma Tito, medijska ikona.

U filmu govori 16 učesnika – istoričari, Titovi bliski saradnici, poput Ivana Ivanjija, Raifa Dizdarevića i Budimira Lončara. Zatim televizijski snimatelji koji su godinama pratili Tita na putovanjima po SFRJ i svetu; novinari; umetnici koji su nastupali na razne načine pred njim. Stručnjaci za medijski nastup, retoriku i imidž, diplomate...

Međutim, kako napominje Nataša Mijušković, bilo je puno ljudi koji su odbili da učestvuju u emisiji i to onih koji su decenijama sarađivali sa Titom, i to veoma blisko. Odbili su i mnogi umetnici koji su pevali pesme o Titu i snimali filmove o njemu.

Sama najava emisije je izazvala velike reakcije pubike, što pokazuje da i posle 40 godina interesovanje za Tita nije prestalo. Na kraju gostovanja Nataša Mijušković napominje da bi i današnji političari, ako umeju da prepoznaju, mogli mnogo toga da nauče od Josipa Broza u pogledu odnosa sa medijima i nastupima u javnosti.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије