„Linija života“ – kako je snaga ljudskog duha i umetnosti prevladala strahote logora

Na dan kada se obeležava 75 godina od oslobođenja logora Mauthauzen, RTS večeras od 20 časova na Drugom programu, premijerno prikazuje dokumentarni film „Linija života“. Reditelj Darko Bajić film je posvetio životu i radu svog oca, istaknutog akademskog slikara Miloša Bajića.

Kako je student slikarstva postao redni broj 106.621, u dokumentaciji na kojoj je pisalo „ovratak nepoželjan“ i kako je snaga ljudskog duha i umetnosti prevladala monstruzne prizore nacističkog logora, svedoči film Darka Bajića Linija života.

„Ovo je priča o tome kako je ta linija smrti, jer je moj moj otac crtao crteže, pod pretnjom smrću i zakopavao ih i skrivao od esesovaca i nacista, i na taj način je ta linija smrti pretvarana u večitu liniju života. Kada su iz tog logora izašli, moj otac i njegovi prijatelji, nikad se kod njih više nije osetila mržnja“, napominje reditelj Darko Bajić.  

U maju 1945. kada su saveznici oslobodili logor, Miloš Bajić se sa oko 150 crteža vratio u Beograd i nastavio studije. Serija crteža Mauthauzen ostala je ne samo kao svedočanstvo o mukama zatvorenika i zločinima, već i kao dokaz koji je korišćen na suđenju odbeglim nacistima. Zatim je postao prvi apstrakni slikar kod nas i profesor Akademije likovnih umetnosti. Osim crteža i slika u filmu su korišćeni inserti nastali na super osam filmskoj traci koje je snimao sa sinom.

„Umetnost ne sme da ima prekide, ne sme da ima crne rupe. To u stvari govori koliko nas je ova pandemija vratila u porodicu, a s druge strane vratila kulturi“, dodaje reditelj.

Film Linija života je proglašen za najbolji dokumentarac u Srbiji prošle godine, a pre nekoliko dana iz Hjustona je stigla vest da je uprkos pandemiji zasedao žiri Međunarodnog filmskog festivala  „Vorldfest“ i da je ekipi filma Linija života dodelio zlatnu „Remi“ nagradu u konkurenciji dokumentarnog filma.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара