„Dina“ je priča o Zemlji razorenoj kapitalizmom i eksploatacijom

„Dina“, koja je napisana u 20. veku, zapravo predstava budućnosti nafte, kapitalizma i eksploatacije Zemlje. Danas su samo stvari gore – kaže reditelj Deni Vilnev o naučnofantastičnom spektaklu čija je premijera zakazana za 18. decembar.

Magazin Veniti fer objavio je ekskluzivne prve fotografije sa snimanja naučnofantastičnog spektakla Dina, na kojima se mogu videti glumci Timoti Šalame, Oskar Ajzak, Zendaja, Džoš Brolin, Havijer Bardem i Rebeka Ferguson u novoj adaptaciji istoimenog legendarnog romana Frenka Herberta.

Reditelj Deni Vilnev kaže da je od početka nameravao da podeli Herbertovu knjigu i snimi dvodelno ostvarenje.

„Ne bih pristao da pravim adaptaciju ove knjige da je bio u pitanju samo jedan film. Ovaj svet je previše složen. Njegova moć je u detaljima“, objasnio je Vilnev, koji je pre Dine režirao Blejd raner 2049, Dolazak, Sikario, Zgarišta...

Glavna uloga poverena je Timotiju Šalameu kao Polu Atrejdesu, čija plemićka porodica prihvata namesništvo nad planetom Arakis. Za sve one koji nisu upoznati sa radnjom, Arakis je pustinjska planeta koja je jedini izvor najznačajnije supstance u univerzumu – začina melanž, droge koja daje nadljudske sposobnosti.

Prirodno, porodica Atrejdes zbog toga postaje neprijatelj rivalskih plemićkih porodica, kao i domorodačkog stanovništva Arakisa.

Upitan zašto je želeo da snimi Dinu u 21. veku, Vilnev kaže da se, nevezano za to u šta verovali, Zemlja menja i ljudi će morati da se adaptiraju.

„Zbog toga mislim da je Dina, koja je napisana u 20. veku, zapravo predstava budućnosti nafte, kapitalizma i eksploatacije Zemlje. Danas su samo stvari gore. Ovo je priča o tome, ali i poziv na akciju za mlade“, objasnio je Vilnev.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">