Arhiva časopisa „Kinoteka“ dostupna onlajn

Svi brojevi časopisa „Kinoteka“, filmskog mesečnika u izdanju Jugoslovenske kinoteke, od sada će biti dostupni za besplatno preuzimanje onlajn na adresi kinoteka.org.rs/casopis-kinoteka/.

Prvi broj objavljen je u januaru 2017. godine, a početkom ovog meseca, marta 2020, štampano je 39. izdanje, što zajedno predstavlja već vrlo bogatu zbirku tekstova, fotografija, ilustracija posvećenih istoriji, ali i savremenom trenutku sedme umetnosti.

Kako je prilikom pokretanja časopisa istakao direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić, Kinoteka je tu da informiše, plasira značajne, često i manje poznate informacije o filmu, kao i da zainteresuje za „našu stvar“ one koji tek ulaze u svet pokretnih slika.

Redovne rubrike – Velikani svetskog filma, Nema sreda, Dokumentarni četvrtak, Moj izbor, Sećanje na..., Kritika iz prošlosti i druge, prate raznovrsne programe Jugoslovenske kinoteke.

Osim tekstova stalnih saradnika, iz broja u broj, predstavljaju se i filmska razmišljanja domaćih i inostranih teoretičara i kritičara, a tu su i ekskluzivni intervjui s nekim od najpoznatijih savremenih stvaralaca.

Mada je cilj redakcije da časopis bude aktuelan, najveći deo sadržaja ne podleže zastarevanju. Tako je i danas, isto kao i u vreme izlaska prvog broja, zanimljivo otkriti detalje o karijeri Svetislava Ivana Petrovića, zaboravljene evropske filmske zvezde srpskog porekla ili se podsetiti biografije i filmografije velikana Roberta Altmana, pratiti feljton o međusobnim uticajima panka i filmske umetnosti...

U digitalnoj arhivi Kinoteke uz fotografije naslovnica dat je kratak popis najvažnijih ličnosti ili tema u tom broju, što će olakšati izbor zainteresovanima za preuzimanje časopisa.

Otkrijte koji su sve poznavaoci filma objavljivali tekstove u časopisima Kinoteka.

broj komentara 0 pošalji komentar