Novi film Romana Polanskog otvara prvi besplatan onlajn festival – "Moj off"

Najnoviji film reditelja Romana Polanskog, ostvarenje „Optužujem“, čija je tema upravo čuvena afera s kraja 19. veka koja je uzdrmala i duboko podelila francusko društvo, otvoriće prvi besplatan onlajn filmski festival – "Moj off", 27. marta u 21 čas, na sajtu mojoff.net.

Nakon svetske premijere na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, na kom je Polanski za film Optužujem (J'accuse / An Officer and a Spy) osvojio Srebrnog lava – Gran-pri žirija i FIPRESCI nagradu žirija, ali i tri nagrade Cezar (za režiju, adaptirani scenario i kostim), film je imao domaću premijeru na 48. Festu.

Na najnovijem virtuelnom filmskom festivalu "Moj off" publika iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine moći će sada i onlajn premijerno da pogleda ostvarenje Romana Polanskog.

Kada je proslavljeni pisac Emil Zola objavio članak Optužujem kojim je zauzeo celu naslovnu stranu lista Oror suprotstavljajući se velikom broju ključnih ljudi Francuske, afera Drajfus dobila je svoj vrhunc i ostala upamćena i prepoznatljiva do danas.

Snimljena na osnovu istoimenog romana britanskog pisca Roberta Harisa, sa kojim je Polanski već sarađivao na filmu Pisac iz senke (2010), drama Optužujem, osvrće se na čuvenu ozloglašenu Drajfusovu aferu kada je 1895. godine mladi francuski oficir jevrejskog porekla Alfred Drajfus ražalovan zbog sumnje da je nemački špijun i potom osuđen na doživotno zatočeništvo na Đavoljem ostrvu.

Među svedocima njegovog poniženja našao se i major Žorž Pikar koji, nakon što je promovisan u načelnika kontraobaveštajne službe, otkriva da se vojne tajne i dalje odaju Nemcima i potom i sam lično upada u opasnu mrežu prevara koje postaju pretnja, ne samo njegovoj časti nego i njegovom životu.

U ulozi istorijske ličnosti, francuskog oficira Žorža Pikara koji je rizikovao život i karijeru boreći se da obelodani istinu o Drajfusu, našao se poznati francuski glumac Žan Dižarden dobitnik nagrade Oskar (Umetnik). U ostalim ulogama: Emanuel Senje, Matju Amalrik i drugi.

Prvo izdanje besplatnog Online filmskog festivala – "Moj off" biće održano od 27. marta do 10. aprila, a publika će imati priliku da na jednoj virtuelnoj „lokaciji“ pogleda 65 aktuelnih igranih i dokumentarnih ostvarenja, među kojima i naslove namenjene deci i tinejdžerima.

Snimljeni u različitim svetskim produkcijama i koprodukcijama izdvojeni filmovi biće podeljeni u pet programskih celina – Velikani filma, Kids fest predstavlja, Porodična avantura, Dokumentarni vrhunci, kao i program Viđeno neviđeno.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 27. mar 2020, 17:56) - zeka [neregistrovani]

mita vukašinović

Molim Vas da ako ste u mogućnosti da me povežete sa gitaristom Mitom Vukašinovićem.
Njga tražimo kao maturanta iz naše generacije iz gimnazije u Peći 1965/66.
Dajte mu moj tel i on će se sigurno javiti.
sa poštovanjem
Slobodan Zečević
063/600-366

(petak, 27. mar 2020, 16:26) - anonymous [neregistrovani]

nemoguce je kreiranje naloga

nemoguce je da se kreira nalog, ne verujem da bez toga moze da se gleda film? mozete li to da popravite?

(petak, 27. mar 2020, 14:06) - Vesna [neregistrovani]

"MOJOFF""

Молим вас објасните детаљно поступак како и где укључити mojoff.net и доћи до жељеног филма.

(sreda, 25. mar 2020, 00:31) - Стефан Лазић [neregistrovani]

похвала и предлог

Све похвале за ову одличну идеју али и предлог организаторима да омогуће приступ сајту mojoff.net гледаоцима са Косова и Метохије пошто им је исти тренутно забрањен (''Forbidden - Visitors from your country are not permitted to browse this site.'').