Vuk Ršumović: „Kalup“ je verodostojna i društveno odgovorna serija

Pošto mi ne možemo napolje, serije dolaze kod nas. Gost Jutarnjeg programa, reditelj Vuk Ršumović gledaocima donosi novu seriju „Kalup“ koju će od večeras moći da prate na RTS-u, od 21.15.

Serija Kalup je, socijalna drama, a govori o nestalim bebama. Kako navodi scenarista i reditelj serije Vuk Ršumović, priču ćemo pratiti iz ugla majke koja je pripadnica jednog od udruženja koja se bave pronalaženjem dece, a glavni lik je privatni istražitelj koji je angažovan na njenom slučaju.

„Trudili smo se da priča bude što verodostojnija. Da koristimo što više činjenica u igranoj seriji, iako je u pitanju program sa dramskim zapletom koji mora biti zanimljiv“, dodaje Ršumović.

Sudeći po najavi, pratićemo priču roditelja, privatnog detektiva, nekadašnjeg policajca, zatim načelnika policije, svedoka u porodilištu, što sve govori o tome koliko ljudi mora da bude uključeno i posvećeno da bi se bar jedan slučaj rešio.

„Jako je teško baviti se ovim slučajevima zato što su svi stari po 20, 30, čak i 40 godina, i jako je teško i iz pozicije policije i bilo koga istražiti slučajeve koji su se desili pre više decenija, a pogotovu kada je zločin u stvari nevidljiv. Zato smo se bazirali na jednom od slučajeva koji je u dokumentarnom serijalu bio obrađen, kada je zaista pod istragom bio jedan doktor. Međutim, istraga je kasnije obustavljena, što nam je bio povod da to iskoristimo“, kaže reditelj i scenarista serije Kalup.

Iako je tema decenijama aktuelna, tek se u poslednje vreme o njoj govori glasnije. Konačno su i u parlamentu mogli da se čuju roditelji i njihove priče. Prošle godine je Miloš Terzić uradio igrani film Šavovi koji je imao premijeru na Berlinskom festivalu, sada će ići serija Kalup, no najvažnije je da se ovoj temi priđe na odgovoran način, ne senzacionalistički i tabloidan gde se serviraju razne neistine, jer to dodatno traumatizuje te ljude koji žive sa tom sumnjom, napominje Ršumović.

„Volim da se bavim pričama koje dolaze iz realnosti i koje su autentične. Smetalo mi je što sam o toj temi saznavao iz nekih novinskih natpisa, a nisam mogao da prodrem u samu suštinu. Onda mi je rad na ovoj seriji, kroz istraživački rad koji smo obavljali zajedno Bojana Maljević, producentkinja i kreatorka serije i sudija Miša Majić, koji je takođe jedan od kreatora te glavne priče Kalupa, pomogao da damo jedan ozbiljan i društveno odgovoran prikaz ovog problema“, naglašava na kraju gostovanja u Jutarnjem programu reditelj Vuk Ršumović.

Miniserija Kalup, koja je jedan od pobednika medijskog konkursa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ima četiri epizode. Serija je realizovana u produkciji Monte Royal Pictures i Telekom Srbija, a gledaoci RTS-a će prvu epizodu videti večeras od 21 sat i 15 minuta.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи