FCS: Nagrade su dokaz naše stručnosti

Na nedavno završenom Berlinskom festivalu, jednom od najprestižnijih u Evropi, dva filma koje je finansirao Filmski centar Srbije odnela su nagrade. Film „Otac“ Srdana Golubovića dobio je nagradu publike, a srpsko-rumunska koprodukcija „Malmkrog“ dobila je Srebrnog medveda.

Na Festu koji je usledio čak deset filmova koji su prikazani, a dolaze iz različitih zemalja, ne samo iz naše, dobilo je sredstva Filmskog centra i tako dospelo do gledalaca, a četiri nagrade osvojili su filmovi podržani od ove filmske institucije – Otac, hrvatsko ostvarenje Mater, film Ivana Grozna i Sumrak u bečkom haustoru.

„Ljudi često zaboravljaju da je najveći producent u Srbiji i u regionu zapravo država i da bez Filmskog centra Srbije ni najveći reditelji danas, a kamoli debitanti ne bi imali priliku da snime film. Zato je bilo dirljivo čuti sa koliko zahvalnosti dobitnici nagrada na Festu govore o podršci Filmskog centra koja im je otvorila vrata svetske filmske scene“, rekla je predsednica Upravnog odbora FCS Jelena Trivan.

Kako je istakla, da biste imali publiku morate imati stalnu ponudu dobrog domaćeg filma i bioskopsku mrežu.

„U FCS smo uspeli da napravimo i jedno i drugo. Osim desetina digitalizovanih bioskopa po Srbiji, napravili smo i Salu srpskog filma u Kombank dvorani gde se svaki dan prikazuju ostvarenja i to sa engleskim titlom kako bi svakog dana u godini naši građani i turisti mogli da pogledaju srpski film. Time smo sprečili i diskriminaciju naših autora koji jako kratko ostaju na repertoaru velikih sinepleksa potisnuti pred američkim blokbasterima“, dodala je Trivan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије