Žarko Stevanović: Čekam da mi Milorad Milinković ponudi ulogu u filmu

Najmlađi svetski prvak u kvizovima i tragač iz "Potere" Žarko Stevanović otkriva za RTS šta za njega znači pojavljivanje u kvizu "Potera", šta mu najteže pada tokom snimanja i zašto mu je želja da se oproba baš na filmskom platnu. Otkriva i zašto bi voleo da bude nevidljiv i koja bi slavna ličnost voleo da bude bar na jedan dan.

Potera može da počne, ali tek kada u stolicu sedne tragač. Jedan od njih je Žarko Stevanović, dvostruki svetski šampion u kvizingu u kategoriji do 20 godina.

Za njega kažu da je hodajuća enciklopedija, a svoju ulogu u kvizu "Potera" vidi kao igru koja ga motiviše da postiže bolje rezultate.

"Moja uloga je da budem 'zlikovac' u toj nekoj priči, da svojim znanjem onemogućim takmičare da pobede i osvoje nagrade. Iskreno, nekada mi ih bude žao, a nekada i ne", priča Žarko.

Nekada se desi da i on izgubi, ali mu to kaže ne pada teško, već ga dodatno motiviše da bude bolji.

"Ako me pobede, Bože moj, kažem sebi – imaš popravni, imaš treću igru. Ako pobedi neko ko je zaista jako dobar apsolutno mi nije žao", priča najmlađi svetski šampion u kvizu.

U jednoj emisiji takmičari su mu, kaže, 'pobegli' 27 koraka, znao je da nema šanse, ali je dao sve od sebe.

"Pre dve nedelje bila je emisija u kojoj sam na pitanje šta znači slovo S u skraćenici SFRJ iz cuga odgovorio –  savezna, uhvatio se za glavu i pomislio – da li je moguće da sam to rekao, ali Bože moj, i to se dešava", ispričao je Žarko.

Fali mi strogoća 

Naizgled strog i ozbiljan tragač kakvog ga gledamo ponedeljkom uveče ustvari je nasmejan i opušten mladić pun pozitivne energije. To je pravo lice Žarka Stevanovića.

"Od mene se očekuje formalno ponašanje, nekoliko puta smo čak prekidali snimanje jer prosto nisam mogao da obuzdam smeh", priča najmlađi svetski šampion u kvizu.

Najteže mu je, kaže, da se uozbilji kad se među takmičarima pojave njegovi drugovi. 

"Žarko, šta to radiš, koncepcija emisije je da se takmičite jedan protiv drugoga, a ne da se tu družite, opominjali su me iz produkcije".

Motivaciju da učestvuje u kvizovima pronalazi u neuspesima, jer ga, kako kaže, podstiču da ima bolje rezultate, ali mu ne smeta ni popularnost koju dobija pojavljivanjem na televiziji.

"Televizija je mnogo, mnogo popularnija od takmičenja na kojima sam učestvovao. Ljudi me prepoznaju i zaustavljaju na ulici, nekada me pitaju – da li si zaista toliko pametan", ističe Žarko.  

Ponuda da bude tragač u "Poteri" za njega je, kaže, ostvarenje sna iz tinejdžerskih dana. 

Ispričao je da je, gledajući britansku verziju "Potere", pomislio kako bi bilo dobro da svoje znanje testira u tom kvizu kada bi bio emitovan u Srbiji.

Želja mu se ostvarila, u trećoj sezoni je učestvovao kao takmičar, a posle pobede u "Super Slagalici" 2017. usledio je poziv da bude tragač.

"Poziv sam naravno odmah prihvatio, jer sam o tome maštao godinama", priča najmlađi svetski šampion u kvizu. 

Prva pobeda sa deset godina

Prvu pobedu u kvizu ostvario je sa svega deset godina u kvizu – "Tajna običnih stvari" koju je vodio Prljavi inspektor Blaža.

Na Svetskom kvizing šampionatu je dva puta trijumfovao u kategoriji do 20 godina, a 2014. postao je i prvak Srbije i 2017.  šampion "Super Slagalice". 

"Reč je o testu koji se radi u jednom danu, a sadrži 240 pitanja iz svih mogućih oblasti – od zabave, muzike, preko kulture, istorije, politike, kulinarstva... Kad sam ja osvajao te titule konkurencija je bila prilično slabija, pogotovo je u Srbiji bilo dosta manje takmičara nego danas. Sada je već teže doći do takvih titula", priča najmlađi svetski šampion u kvizu.

Pametan, mudar, bez kompleksa, uvek je spreman da pohvali nečiji napredak.

"Trenutno sam 14. na svetu u kategoriji do 30 godina, ali trudim se i nadam se da ću biti sve bolji. Moram da priznam da su neki takmičari iz inostranstva koje poznajem lično, a koji su odrastali u kvizovima zajedno sa mnom napredovali više od mene, ali trudim se i nadam se da će sve doći na svoje", objašnjava Žarko.

Ističe da je za dobre rezultate potrebno široko znanje iz različitih oblasti.

"Nema tu neke posebne pripreme jer u kvizu može da vam padne pitanje od nekih najnebitnijih stvari poput reklama do istorije, geografije, politike, ekonomije, tako da tu stvarno nema pravila. Kao najbolje treninge preporučujem konstantno drilovanje na kvizovima, internet ili pab kvizovima, kvizovima na televiziji", priča najmlađi svetski šampion u kvizu.

Najtanji je, kaže, u domaćim serijama, modi i kulinarstvu, ali se trudi da i to popravi.

Sramota hteti ne znati, a ne samo ne znati

Priča da ga je titula najpametnijeg mladića u Srbiji u početku opterećivala, ali je sa godinama shvatio da ne postoji čovek na svetu koji zna sve i da čovek uči dok je živ.

"Bilo mi je glupo kada me neko nešto pita, čak i nešto privatno, a ja ne znam, ali što sam stariji sve više shvatam da prosto čovek ne može sve da zna. Pre svega, čovek može da uči od bilo koga, iz bilo kog izvora i zato nije nikakva sramota ne znati, mislim da je sramota hteti ne znati, a ne samo ne znati", objašnjava Žarko.

Najveći novčani iznos novca koji je osvojio bio je u "Super Slagalici" – 400.000 dinara, a kako kaže, najlakše zarađen novac mu je bio novčana nagrada u kvizu "Lavirint" gde je za pola sata igre osvojio 350.000 dinara.

"Ja živim od kvizova. Devojka i ja zajedno radimo na Pab kvizu koji nam je stalni izvor prihoda i iznos koji tu zaradimo nam služi za osnovne potrepštine – plaćanje računa, hranu... Sa druge strane, trudim se da novac koji osvojim njega štedim za neke krupnije stvari poput učešća za stan, putovanja. Pre mesec dana sam kupio i auto od toga". 

U kvizu me plaćaju, ovde ne

Koliko god da je zaljubljenik u kvizove, studije informacionih tehnologija na FON-u sada su mu prioritet.

"Fakultet organizacionih nauka planiram da završim ove godine. Profesori koji gledaju 'Poteru' mi uglavnom čestitaju i shvataju da nisam mašina, da ne moram da znam sve", priča Žarko.

Pamti i anegdote sa polaganja ispita.

"Tokom jednog ispita nisam znao odgovor na jedno pitanje i profesor mi kaže – Šta je bilo Stevanoviću, u kvizu znaš sve, a ovde ne znaš. Usledio je moj odgovor – na televiziji me plaćaju, ovde ne".

Porodica kao podrška 

Smatra da je porodica osnova svega i sumnja da bi bez podrške porodice i devojke stigao gde jeste.

"Porodica za mene znači potpora, stepenice koje pomažu svakom svom članu da se popne do visine do koje želi. Ja da nisam imao podršku porodice ne verujem da bih išta od ovog postigao", ističe najmlađi svetski šampion u kvizu.

Prestanak rada na sebi smatrao bi životnim neuspehom.

"Kada bi prestao da učim, ali ne da učim za kvizove već da prestanem da učim uopšte. Sve se zapravo u životu uči i svaki čovek teži znanju ma kakvo ono bilo – znanje za kviz, znanje iz struke... Za mene bi svakako neuspeh bio da prestanem da se interesujem za stvari oko mene i kad ne bih mogao da usrećim ljude oko sebe". 

U budućnosti vidi sebe kao ostvarenog čoveka kako na profesionalnom tako i na privatnom planu.

"Primarni cilj mi je da završim fakultet, nađem posao u struci. Naravno, nastavljam da se bavim kvizovima – cilj mi je da budem bolji nego što jesam. To uključuje bolje rezultate na šampionatima i drugim kviz turnirima, kao i boljim učešćima u 'Poteri' na poziciji tragača. Što se tiče privatnog života – uskoro me očekuju brak i porodica. Prosto postajem svoj čovek", zaključio je Stevanović.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара