Šest stvari koje treba da znate o Festu

Međunarodni filmski festival, Fest, jedan je od glavnih događaja kulturnog života Beograda već 49 godina. Željno iščekivan, a na njemu gužva, blicevi, glamur, crveni tepih. Tiskaju se ljudi da vide nova svetska ostvarenja svih kinematografija sveta. Da osete atmosferu pravih filmofila.

Kako i kada je nastao FEST?

Prvi Fest otvoren je 9. januara 1971. godine u Domu Sindikata, projekcijom filma Meš, reditelja Roberta Altmana. Slogan je bio „Hrabri novi svet“, a bio je osmišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone.

Prvi fest bio je filmski spektakl, na kome su prikazani Odiseja u svemiru, Stenlija Kubrika, Goli u sedlu, Denisa Hopera, kao i filmovi Luisa Bunjuela, Živojina Pavlovića... Mnogi ljubitelji filma misle da je to bio neprevaziđeni filmski spektakl koji je tada predstavljao prozor u svet.

Osnivač Festa bio je Milutin Čolić

Filmska kritika koju je Milutin Čolić godinama objavljivao u listu Politika, bila je veoma poštovana u stručnim krugovima sedme umetnosti i bila je merodavni pokazatelj toka i razvoja filmske umetnosti, ali i odraz ukusa najprefinjenije filmske publike. Politika na Festu dodeljuje nagradu „Milutin Čolić“.

Osnovni koncept

Fest je uvek imao glavni, kao i nekoliko pratećih programa. Suština koncepta Festa je da zadovolji ukuse svih zaljubljenika u film, ali i da film bude kvalitetan. Važno je održati festivalski duh i na Fest pozvati ljude koji su film stvarali.

Tokom prvog Festa, na repertoaru je bilo 73 filma koje je videlo oko 105.000 gledalaca. Rekord u gledanosti Fest je zabeležio 1977. godine, kada je festival posetilo 252.332 gledalaca. Tokom devedesetih godina Fest je „upao“ u krizu, pa je 1997. godine prekinut u znak protesta protiv policijske intervencije na Brankovom mostu. Godine 1993. i 1994.nije ni bio održan zbog međunarodnih saknkcija.

Festove premijere

Radio-televizija Beograd je 1970. godine u okviru programa JRT, počela sa emitovanjem ciklusa filmova nazvanih festove premijere, u okviru kojih su se emitovali filmovi koji su premijerno prikazani na Festu.

Nagrade

2015. godine fest postaje pravi takmičarski festival sa četiri takmičarske selekcije, Glavni takmičarski program – internacionalna selekcija, Program srpski film – nacionalna selekcija, Program „Granice“ – subverzivni i kontroverzni filmovi iz regiona koji se takmiče za nagradu „Nebojša Đukelić“. Još jedna novina je i uvođenje nagrade „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Nagrada „Beogradski pobednik“ ustanovljena je 2014. godine na predlog Jugoslava Pantelića, umetničkog direktora Festa. Prvu nagradu „Beogradski pobednik“ dobila je Milena Dravić, a 2016. godine Bata Živojinović, Viktorija Abril i Džon Mektirnan. Neda Arnerić, Ištvan Sabo i Karen Šahnazarov nagrađeni su 2018. godine.

Do sada je Fest imao oko četiri miliona gledalaca i skoro 4.000 značajnih svetskih filmova.

Fest 2020.

Ovogodišnji 48. Fest, održava se od 28. februara do 08. marta, pod sloganom „Skupljači emocija“, i na njemu će biti prikazano preko 96 premijernih filmskih ostvarenja. Fest otvara film Otac Srdana Golubovića.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара