Novo rukovodstvo i koncept za 70. izdanje Berlinala

Premijerom filma „Moja godina sa Selindžerom“ otvoren je 70. Berlinski festival. U konkurenciji za Zlatnog medveda je 18 filmova, a na jubilarnom izdanju prisutna je i srpska kinematografija.

Sa jubilarnim 70. izdanjem Berinale ulazi ne samo u novu deceniju već i u novu epohu koja donosi novo rukovodstvo, izmenjen koncept, manji broj filmova, manje pompeznih imena i drugačiji termin održavanja još od Hladnog rata.

Tako je Berlin izgubio ulogu evropske pretpremijerne pozornice za potencijalne oskarovce.

Po izboru novog umetničkog direktora Karla Šatrijana znatan broj filmova obojen je tamnim tonovima jer tematski zadiru u mračnu stranu ljudske prirode i govore o onome lošem što se događa oko nas i u nama samima.

„U suštini, ono što vas dirne, što vas kao osobu povezuje s glumcem – što povezuje publiku s glumcem, a to ima malo veze s nacionalnošću, profesionalnošću ili amaterizmom, to je nešto što je nemoguće tačno formulisati, ali je prepoznatljivo“, kaže Džeremi Ajrons, predsednik žirija ovogodišnjeg Berlinala.

Zbog istorije grada i zajednica različitih dijaspora, čini se da je Berlin od svih prestižnih festivala najotvoreniji za filmove iz Istočne Evrope. Zato je i jedini veliki svetski festival na kome su dobro pozicionirani i filmovi iz Srbije. 

„Ove godine imamo film Mamkrog film iz mađarske koprodukcije sa Rumunijom sa čuvenim Kristi Pujom u Susretima, to je jedna nova kategorija koja počinje sa novim direktorom Berlinala, zatim imamo u Forumu čuvenog Makavejeva Misterije organizma. I naravno imamo u Panorami Srdana Golubovića sa novim filmom Otac koji će nam doneti jednog Srdana Golubovića kakvog dosad nismo imali priliku da sretnemo. Veliko zadovoljstvo je da ćemo imati pune sale. Već znamo da su ova tri filma u svojim premijernim i repriznim terminima rasprodali sve sale u Berlinu“, istakao je Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije.

Svetska psihoza oko koronavirusa došla je i do Berlina. Jedna velika kineska filmska delegacija koja je trebalo da prisustvuje Evropskom filmskom marketu na festivalu, otkazala je svoj dolazak.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво