Poljaci uputili zvaničnu notu „Netfliksu“

Premijer Poljske uputio je pismo kompaniji „Netfliks“ sa zahtevom da se unesu ispravke u nedavno prikazani dokumentarni film o nacističkim logorima.

Premijer Mateuš Moravjecki ističe da grografska karta u filmu prikazuje raspored koncentracionih logora unutar današnjih granica Poljske.

Ovim se Poljska pogrešno predstavlja kao odgovorna za logore smrti, a zna se da je u stvari bila okupirana u Drugom svetskom ratu od strane Nemačke, dodaje Moravjecki.

U „Netfliksu“ su u izjavi za Rojters istakli da su svesni kontroverzi u vezi ovog dokumentarca.

Nacistička Nemačka napala je Poljsku 1939. godine, što je označilo i početak Drugog svetskog rata. Nemci su na okupiranim teritorijama gradili koncentracione logore, uključujući i zloglasni Aušvic, u kojima je ubijeno više miliona prognanih, uglavnom Jevreja.

Poljski premijer je u pismu Ridu Hejstingsu, generalnom direktoru kompanije „Netfliks“, naveo da je važno „odati poštu žrtvama i sačuvati istinu o Drugom svetskom ratu i holokaustu“, ali optužuje „Netfliks“ da su „pojedina dela“ koja su prikazali „izuzetno netačna“ i „istorijski revizionistička“.

Moravjecki je uz pismo priložio i kartu Evrope s kraja 1942. godine, kao i nalog Vitolda Pileckog, koji je dobrovoljno bio zatvoren u Aušvicu i koji je pošto je uspeo da pobegne, pisao o svojim iskustvima.

„Verujem da je ta strašna greška počinjena nenamerno“, dodao je. Moravjecki.

Prošle godine u Poljskoj je uveden zakon koji kažnjava svaki oblik povezivanja Poljske sa zločinima koje je počinila nacistička Nemačka. Međutim, pod pritiskom međunarodne zajednice, morali su da izbace odredbu da će počinioci biti kažnjeni sa tri godine zatvora.

Tokom okupacije veći deo jevrejskog stanovništva Poljske gotovo je uništen. Poznato je, pored toga, da je bilo zverstava koje su sami Poljaci počinili nad Jevrejima i drugim civilima tokom, ali i posle rata.

broj komentara 14 pošalji komentar
(utorak, 12. nov 2019, 18:47) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Bet Aliye

Dragi prijatelju. U vreme koje pominjete jedna od najznacajnijih figura u Palestini bio je Amin al Huseini kojeg su Britanci postavili za velikog muftiju. Huseini je bio turski oficir tokom genocida izvrsenog nad Jermenima a pred rat je postao prijatelj Hitlera. Na Hitlera je izvrsio pritisak da primeni "konacno resenje" umesto planiranog progona Jevreja u Palestinu. Hitleru se oduzio formiranjem Handzar divizije. Jugoslavija je od Francuske trazila njegovo izrucenje nakon rata ali mu je omoguceno da pobegne u Egipat pre no sto je doneta odlukao o tome. Bio je pripadnik Muslimanskog bratstva i predsednik Arapske lige. Ni Egipat ga nije izrucio Jugoslaviji. Inace, bio je mentor Asadu starijem, Sadamu Huseinu i svom sestricu Jaseru Arafatu. Uz Nasera, svu su bili i sticenici Broza.

(utorak, 12. nov 2019, 17:54) - anonymous [neregistrovani]

@Može centrala da pogrešno jednom....

Tacno je da je bilo i Poljaka koji su saradjivali sa Nemcima, ali nemoguce je porediti Poljake i Hrvate. Poljaci nisu imali sisteme koncetracionih logora, Hrvati jesu. Poljaci nisu izvrsili genocid i pokusali da istrebe citave narode, Hrvati jesu. Poljaci nisu imali nezavisnu drzavu Poljsku, Hrvati jesu. To sto su i neki Poljaci saradjivali sa Nemcima ne znaci da ih se moze porediti sa Hrvatima koji su listom bili uz Nemce, Pavelica i Ustase.
I da, ne vade se Hrvati na Nemce nego je komunisticka propaganda pokusala da svali sve na Nemce i delom Srbe i tako oprere Hrvate, iako svi znamo da su upravo Hrvati ( i dobar deo muslimana) pocinili najvece zlocine u Jugoslaviji za vreme drugog svetskog rata. Odatle i oni filmovi u kojima su losi momci iskljucivo Nemci i Cetnici, Ustasa nigde iako su upravo oni pocinili 90% zlocina na tlu Jugoslavije.

(utorak, 12. nov 2019, 17:48) - anonymous [neregistrovani]

@Re: da,da

Koga uopste briga za Holandjane i njihove dokumentarne filmove. Bitno je da mi nasu decu ucimo sta se desavalo u proslosti, cisto da im se ne ponove greske njihovih pra pra predaka koji su verovali svojim komsijama, pa ih komsije preko noci odvedose u jame i logore.

(utorak, 12. nov 2019, 17:04) - anonymous [neregistrovani]

Može centrala da pogrešno jednom....

.... ipak jedna ozbiljno ime kao Netflix ne bi tako lako pustio dokumentarac da to nije bilo provereno više puta... Uloga Poljske nije nezapažena. To što se oni vade na Nemce slično je tome kako se Hrvati vade za Jasenovac. Pustite to...
Poljaci nisu cveće.

(utorak, 12. nov 2019, 16:32) - anonymous [neregistrovani]

ti si istoricar

...koliko je Hitler bio altruista. Ne vjerujem da znas ista i o Srbiji.

(utorak, 12. nov 2019, 15:44) - anonymous [neregistrovani]

Axa

Poljaci vole da kazu da je drugi svetski rat poceo napadom Nemaca i Sovjeta na Poljsku. Zaboravljajuci pritom istorijsku cinjenicu da je Poljska, bez odobrenja Nemacke, napala Cehoslovacku dve godine pre nemackog napada na Poljsku. To je ujedno i jedan od razloga za kasniji nemacki napad na Poljsku. Kada sam bio u Slovackoj turisticki vodic, inace Slovakinja udata za Srbina, nam je ispricala da su Poljaci napravili vece zlocine nad Slovacima nego Nemci kasnije. Zato mnogi Slovaci i jesu dobrovoljno ucestvovali u napadu na Poljsku kada je ista rasparcana od strane Nemacke i SSSR-a. Nista tu nije crno belo kao sto neki zele da predstave.

(utorak, 12. nov 2019, 14:58) - anonymous [neregistrovani]

re: da,da

Neki dan sam gledao na Holandskoj TV, po njima u Jasenovcu su prije svih pobijeni Hrvati i nesto Jevreja, Srbe I Rome su valjda ''slucajno'' zaboravili ili ih svrstali u te Hrvate?

(utorak, 12. nov 2019, 14:44) - anonymousTO3A [neregistrovani]

STARO SAJMISTE

... je bilo na teritoriji tadasnje NDh, a za danasnje Srbofobe, je odgovorna
Srbija I vecina nepismenih I neobrazovanih prihvata tu tezu!

(utorak, 12. nov 2019, 13:23) - anonymous [neregistrovani]

Poljaci su cudni

Sve su upregli u propagandu protiv propalog komunizma, ali se sjaranili sa svabama.
Zna se da su svabe okupirali Poljsku i onda Poljake poslali na Rusiju , a posle , trt Milojka...

(utorak, 12. nov 2019, 13:12) - anonymous [neregistrovani]

A uloga Bet Aliye, organizacije za emigraciju Jevreja u B.M.Palestinu.

Ono su početkom 30ih od Hitlera tražili da pusti stotinjak uglednih i imućnih Jevreja da enigriraju u B.M. Palestinu. Ostali im nisu bili bitni!