„Dara iz Jasenovca“ – prvi igrani film o srpskim žrtvama

Početkom oktobra, počelo je snimanje filma „Dara iz Jasenovca“, prvog igranog ostvarenja o najbrutalnijim ustaškim zločinima u Jasenovačkom logoru. Scenario za film iza kojeg je stala država, napisala je Nataša Drakulić, a reditelj je Predrag Gaga Antonijević.

Ovo je Dara iz Jasenovca. Kroz sudbinu desetogodišnje devojčice, kojoj su majka i brat ubijeni, a život mlađeg brata pokušava sama da sačuva, biće ispričane sudbine hiljade onih koji ustaška zverstva nisu preživeli.

„Mi smo našu priču, sada govorim o filmskom jeziku, smestili u nekih šest meseci posle ofanzive na Kozari, do smeštanja u logor. Ali to je potpuno nevažno. Taj logor je postojao i završen je onog dana kada je završen proboj, a posledice su ostale nesagledive“, napominje scenaristkinja filma, Nataša Drakulić.

U filmsku priču, biće utkane mnoge lične priče i najintimniji razlozi za učešće u filmu. Majka glumca Radoslava Milenkovića, rodom sa Kozare, kao sedmogodišnja devojčica bila je u logoru u Sisku, a zatim u Novoj Gradiški.

„Pred transport u Jasenovac, došli su nekakvi hrvatski kulaci iz okoline Daruvara koji su pokupili roblje. Prvo nisu hteli da uzmu nju i mog brata od ujaka, bili su premali, a onda se ta žena, Hrvatica, i hvala joj na tome, sažalila i tako je moja majka, iako beskorisno detence, provela dve godine kao rob na jednom kulačkom imanju i to joj je spasilo život“, objašnjava glumac Radoslav Milenković.

Glumac Vuk Kostić iskreno priznaje da mu je ovo jedna od najtežih uloga koje je igrao, a to je uloga fra Majstorovića, koga su zvali fra Sotona.

Zapovednika jasenovačkog logora, Maksa Luburića igra Marko Janketić. Daru i drugu decu igraju mališani iz Kozarske Dubice.

Ekipa narednih dana stiže u selo Kolut, gde je za potrebe filma izgrađen Jasenovački logor, a posle toga idu na druge lokacije u Srbiji. Snimanje je planirano do kraja ove godine, a premijera u aprilu, naredne.

broj komentara 22 pošalji komentar
(utorak, 13. okt 2020, 10:42) - anonymous [neregistrovani]

Istina boli

Ovo kad bi sve istinski prikazali na filmu garantujem da ga ni pola ne bi ni moglo pogledati do kraja.

(sreda, 22. jan 2020, 08:52) - anoBarbara Zivanovnymous [neregistrovani]

statista

Film je odlicno snimljen i treba ju svi videti stradanja dece,zena i svih u logoru Jasenovac. Bila sam statista i zelela bih opet ako budete snimali neki film. Srdacan pozdrav

(nedelja, 03. nov 2019, 14:30) - heej [neregistrovani]

istina

Statisti su isuvise cisti,bucmasti ,uhranjeni kao da su boravili u menzi nekog hotela..To nece doneti nikakav utisak.Sto mucnije i zalosnije prikazati istinu.Nije verodostojno istini koja je bila u Jasenovcu.Molim reditelja,scenografa,kostimografa,sminkera i sve ostale.Napravite scene da se svet zgrozi jer je to stvarno istina u Jasenovcu.Srbija duguje to zrtvama ustaskog noza.

(nedelja, 03. nov 2019, 13:01) - Bane [neregistrovani]

Pravda

Ja bih voleo da se sve prikaze u originalnoj verziji onako kako je stvarno i bilo.Znaci da se ni jednog momenta ne razvodni prica i da kako mi to znamo,ublazimo dogadjaje.Da se prikazivanje odrzi po najvecim gradovima sveta.Neka se svet upozna kakve su zveri ustase bile.

(nedelja, 27. okt 2019, 19:02) - anonymous [neregistrovani]

Ja

Preporucio bi da ekipa pre snimanja odgleda Sovjetski film idi i smotri. ( po meni najbolja gluma i najbolja scenografija ikada vidjeni na filmu)

(sreda, 23. okt 2019, 02:17) - anonymous [neregistrovani]

Re: Veoma ozbiljna tema

Pošto jedan od komentatora spomenu Kusturicu kao potencijanog režisera dodao bih da je Kusturica postao toliko prepoznatljiv da je u stvari postao predvidljiv, naime čim pogledaš njegov film po scenografiji odmah prepoznaš da je njegov i da to nisi znao. Recimo prepoznatljiv i obavezan deo scenografije su svinje, koje se pojavljuju od filma 'Crna mačka beli mačor' i guske od filma 'Dom za vešanje' i tako počnem da gledam njegov film 'Na mlečnom putu' i samo čekam kad će se pojaviti guske i svinje i pojaviše se.

(utorak, 22. okt 2019, 14:30) - BK [neregistrovani]

Kozarska Dubica

Ne snima se u Kozarskoj Dubici, već u selu Kolut kod Sombora.
Ja kao rođeni Dubičanac sam ogorčen što taj film nije snimljen mnogo ranije, valjda zbog nekog bratstva i jedinstva. Isto tako sam ogorčen na partizanske jedinice sa Kozare i iz Slavonije, koji nikad nisu izvršili napad na Jasenovac, već je taj narod prepušten ustaškom nožu.
Jedan važan podatak: u 2.sv.ratu Kozarska Dubica je izgubila 54% stanovništva, i po tom gubitku bila je na 2.mjestu u Evropi (Lenjingrad je bio prvi). Hvala Bogu, pa se neko sjetio da ekranizuje tu strahotu. Nema više komunista da ovako nešto cenzurišu.

(utorak, 22. okt 2019, 12:51) - Чеда [neregistrovani]

Уф...тешка тема

Ово је можда најтежи филмски пројекат за наш народ, у новијој историји. Битно је снимити СВАКИ историјски познат детаљ, ма колико био тежак за гледаоце...Само истина.
Јер другачије нове генерације глобално неће бити свесне те трагедије..

(utorak, 22. okt 2019, 11:43) - anonymous [neregistrovani]

@Veoma ozbiljna tema

to je upravo bilo i moje prvo zapazanje u ovoj kratkoj sceni sa cisom odjecom i licima statista. Mislim da ce ovo na kraju ispasti jako los film koji se stvara od prosecnih u oblasti filma

(utorak, 22. okt 2019, 11:27) - anonymous [neregistrovani]

Ovo je alarmantno prekidajte snimanje

pogledajte iz ove kratke sekvence koliko je ovo vec u pocetku prikazano nerealno. Sto jedan drugi komentator rece cisti kostimi. cista lica ni priblizno realnosti stanja kod zatvorenika

div id="adoceanrsvdcfhklggd">