Almodovarov „Bol i slava“ stiže u bioskope

Film Pedra Almodovara, „Bol i slava“, posle premijernih projekcija na letnjim festivalima, započinje bioskopski život od 24. oktobra.

Ovogodišnji dobitnik Zlatne palme za najbolju mušku ulogu, Antonio Banderas, tumači lik Salvadora Maljoa koga psihičke i fizičke tegobe sprečavaju da radi ono što najviše voli - da snima filmove.

U svojoj izolovanosti on se vraća u prošlost i preispituje izbore koje je napravio. Kroz ovu intimnu dramu prepliću se tri različita razdoblja u njegovom životu: detinjstvo u šezdesetim godinama kada je njegova porodica započela novi život u Valensiji, doživljaj prve želje. Zatim, život u Madridu tokom sedamdesetih gde pronalazi i gubi prvu veliku ljubav i otkriva kinematografiju. I, na kraju, sadašnjost prepuna praznine. Pisanje sada postaje njegova jedina terapija kroz koju će pokušati da nađe svoj spas.

Prema Almodovaru, film Bol i slava je, sasvim nenamerno, postao treći deo spontano stvorene trilogije kojoj su bile potrebne trideset dve godine da bude završena. Prva dva dela su Zakon požude i Loše vaspitanje. U sva tri ostvarenja glavni junaci su muški likovi koji se bave filmskom režijom i tri kinematografske fikcije su stubovi priča, ali način na koji se ogledaju u stvarnosti, razlikuje se u svakom od njih.

Bol i slava otkriva dve ljubavne priče koje su ostavile veliki trag na glavnog junaka, dve priče određene vremenom i sudbinom koje se jedino mogu rešiti u fikciji.

„Kroz film pratimo Salvadora kroz detinjstvo, zrelo doba do momenta kada ga zatičemo izolovanog, depresivnog, žrtvu raznih bolesti, odsečenog od sveta i iz filma“, kaže Almodovar.

„Poistovećujem se sa svim epohama, znam mesta i osećaje kroz koje lik prolazi. U početku sam sebe uzeo kao referencu, ali kada jednom počnete da pišete, fikcija postavlja svoja pravila i udaljava se od porekla. Stvarnost mi pruža prve redove, ostalo moram da izmislim. Barem, to je igra koju volim da igram“, dodaje poznati reditelj.

Almodovar je kroz ovaj film dao i jedan poseban lični pečat. Kuća u kojoj živi lik koga tumači Antonio Banderas ista je kao ona u kojoj on živi. Nameštaj je ili donet iz njegove kuće ili reprodukovan za tu priliku, kao i slike na zidovima.

„Pokušali smo da napravimo Antonijev lik, posebno njegovu kosu, da izgleda kao moja. Cipele i većina odeće, takođe pripadaju meni. Sećam se da sam tokom proba rekao Antoniju, 'Ako misliš da će ti u bilo kojoj sekvenci pomoći da me imitiraš, možeš to da uradiš'. On je rekao, 'ne, to nije neophodno'. I bio je u pravu. Njegov lik nije ja, već je bio u meni“, ističe Almodovar.

 

Filmom Bol i slava Almodovar obeležava osmu saradnju sa Banderasom, šestu sa Penelope Kruz, a posle skoro trideset godina, u njegovom filmu ponovo igra Hulieta Serano sa kojom je sarađivao na većini svojih filmova iz osamdesetih godina.

Film Bol i slava od 24. oktobra će se prikazivati u bioskopima „Sinepleks“ u tržnim centrima „Ušće“ , „Big“, „Delta siti“ i „Promenada“ u Novom Sadu. Zatim u „Sinepleksu“ Kragujevac i Niš, u Kombank dvorani, Dvorani kulturnog centra Beograda, "Cine Grandu", bioskopima „Fontana“, „Takvud“, „Sinestar“ Novi Sad, „Arena sinepleks“ Novi Sad, "Eurocinema" i „Abazija“ Subotica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво