Jubilarno izdanje „Slobodne zone“ od 7. novembra

Petnaesti, jubilarni, filmski festival „Slobodna zona“ svečano će otvoriti film „Areta Frenklin - Amejzing Grejs“, 7. novembra u Kombank dvorani u Begradu, Kulturnom centru Novog Sada i niškom „Sinepleksu“.

Kako saopštavaju organizatori „Slobodne zone“ film Areta Frenklin - Amejzing Grejs je jedinstveni filmski dokument o 48 sati snimanja najuspešnijeg gospel albuma u istoriji.

Gledaoce očekuje još uzbuđenja, poput domaće premijere kontroverznog hrvatskog filma Dnevnik Diane Budisavljević, rediteljke Dane Budisavljević, u okviru takmičarske Regionalne selekcije - Horizonti Balkana, 11. novembra, takođe, u Kombank dvorani.

Ovogodišnji program „Slobodne zone“ obeležiće filmovi koji se bave alarmantnim porastom nasilja i desnog ekstremizma, etničkim i socijalnim tenzijama, ali i aktivizmom i načinima borbe protiv nedemokratskih režima, paralelnih kriminalnih struktura i nezajažljivosti liberalnog kapitalizma.

Novi programski segment na festivalu „EU Zona promena“ posvećen je svim promenama koje se trenutno događaju u Evropskoj uniji od narastajućih socijalnih tenzija, Bregzita, pitanja migranata i porasta desnih populističkih pokreta.

Kultura sećanja i neophodnost pamćenja kao preduslov da se prošlost sačuva i kao opomena i kao uzor, takođe je jedna od važnih tema ovogodišnjeg festivala. U vreme narastajućeg revizionizma, lažnih vesti i falsifikovanja istorije, „Slobodna zona“ se okreće autorkama i autorima koji su svoj rad i svoje filmove posvetili borbi za istinu i protiv zaborava.

Borba za ženska prava, emancipaciju i ravnopravan odnos među polovima i dalje je centralna tema programskog segmenta „Ženska linija“, a tu je i program za mlade „14+“ u okviru koga će biti organizovane projekcije za srednjoškolce.

Pored već tradicionalnih programskih linija posebnim programima biće obeleženo i 15 godina „Slobodne zone“ i 30 godina od pada Berlinskog zida. U dvorani Jugoslovenske kinoteke publiku očekuju filmovi kao što su Nebo nad Berlinom, Život drugih i Barbara, kao i najpopularniji filmovi sa prethodnih izdanja festival pod nazivom „Najbolje od Slobodne zone“ - 20.000 dana na zemlji, Dugme od sedefa, So zemlje i Hana Arent.

Vredan pomena je i specijalni programski segment „U fokusu“ u okviru koga će biti prikazani neki od najznačajnijih filmova kanadskog reditelja Denisa Kotea, uključujući i njegov najnoviji film Antologija gradova koji nestaju. Denis Kote će biti gost festivala i održaće master klas predavanje u Dvorani Kulturnog centra Beograda.  

Festival traje do 12. novembra u sedam bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи