Filmovi srpske rediteljke Svetlane Cemin u Beču

Filmovi srpske rediteljke i producentkinje koja živi i stvara u Njujorku, Parizu i odnedavno u Beogradu, Svetlane Cemin, biće prikazani u okviru ovogodišnje Nedelje umetnosti u Beču, koja će se održati od 15. do 22. novembra, u više od stotinu prostora u glavnom austrijskom gradu, pod nazivom „Pravljenje istine“.

U bioskopu uglednog Kinstlerhaus kulturnog centra, 17. novembra, od 16.30, u okviru programa Eksperimentalna umetnost i dokumentarni film biće prikazana dva filma u režiji Svetlane Cemin Madeleine Hatz, kraljevska skitnica (2017) i Metamorfoze.

U petak, 22. novembra od 18 sati, Svetlana Cemin učestvovaće na panel diskusiji Žene u svetu umetnosti, a u okviru kuratorskog programa Barbare Stefen.

Eksperimetnalni dokumentarac Madeleine Hatz, kraljevska skitnica govori o angažovanoj savremenoj avangardnoj umetnici i borcu za ljudska prava. 

Film, kao svojevrsna mešavina proze i poezije slika umetnicu u dva različita kreativna stanja: kao usamljenog stvaraoca u tišini svog ateljea, ali i kao društveno veoma angažovanu umetnicu performansa. 

Ostvarenje Metamorfoze, sniman u periodu od 2015. do 2018, prati kreativni proces troje živopisnih umetnika, nastanjenih u različitim krajevima sveta. 

Scene iz Berlina, Bruklina i Beograda reflektuju stvaralačka putešestvija Laure, Stefa i Olimpije, koji inspiraciju za svoju umetnost nalaze u konstantnom preispitivanju i transformantivnom duhu koji naglašava LGBT logistiku.

Bečka nedelja umetnosti (Vienna Art Week) održava se od 2004. godine, kao jedna od vodećih kulturnih platformi za umetnike širom sveta. 

Svakog novembra na više od 200 različitih događaja predstavljaju se najbolje izlože, filmovi, performansi i druge umetničke inicijative iz Evrope i ostalih krajeva sveta. Programe Nedelje umetnosti poseti i više od 35.000 posetilaca.

broj komentara 0 pošalji komentar