Srpski film na Putu svile

Reditelj Goran Paskaljević predstavljaće sledeće nedelje Srbiju u Kini, na velikom filmskom forumu u okviru inicijative „Pojas i put“. Biće u društvu velih svetskih rediteljskih imena, potvrdio je Paskaljević za Radio Beograd, i najavio povratak u Srbiju posle sedam godina rada u inostranstvu.

U rodnom mestu Si Đipinga Fu Džou, Kina organizuje veliki filmski forum.

Ovaj veliki događaj trajaće od 15. do 20. oktobra i okupiće najpriznatije nezavisne filmske autore sveta, dobitnike najprestižnijih nagrada – Paola Sorentina, Nurija Bilga Džejlana, Amira Khana, Mađida Mađidija i Jia Zhangkea.

Čast da učestvuje i predstavlja Srbiju dobio je Goran Paskaljević. Reditelj objašnjava da popularnost svojih filmova u Kini duguje državnoj televiziji.

„Moj film Tango Argentino prikazivao se na kineskoj nacionalnoj televiziji i imao je mnogo uspeha. Onda su otkupili film Kad svane dan, a oni retko i sa dugačkom procedurom otkupljuju filmove. Tako sam im, sa dva filma postao poznat, pozvali su me i velika mi je čast što predstavljam Srbiju i što sam u društvu reditelja koje volim i cenim“, rekao je Paskaljević za Radio Beograd.

Namera organizatora foruma u Fu Džou, smatra reditelj je da pokaže dominaciju u tom delu sveta.

„Festival se održava po šesti put u gradu od sedam miliona stanovnika. Budući da su mnogo sredstava ulažu u festival i pozivaju svetska imena, mislim da im je cilj da nadmaše festival u Hong Kongu, koji je trenutno u krizi i Pusan, koji se održava u Južnoj Koreji. Kinezi žele da imaju svoj festival, koji je jak i koji parira ostalim filmskim centrima. Ja ću biti moderator tribune poslednjeg dana, a od svakog reditelja su tražili da donese inserte iz svojih filmova. Sve to će se događati u ogromnoj Sali, čuo sam da su već sve karte rasprodate, a tema će biti stil na filmu“, dodao je reditelj.

Paskaljević odmah posle Kine putuje u Španiju, Indiju i Tunis, gde njegov poslednji film Uprkos magli ima svoje festivalske premijere.

Posle toga i dugih sedam godina rada u inostranstvu, reditelj se vraća u zemlju da snima novi film.

„Zove se Mačji krik. Scenario sam pisao sa prijateljem Đorđem Sibinovićem, doktorom pravnih nauka koji je napisao mnogo lepih knjiga. Priča se zasniva na stvarnom događaju, o čoveku koji se bori da ostvari starateljstvo nad svojim hendikepiranim unučetom, pošto su se ćerka i zet deteta odrekli. U pitanju je društveno kritička priča. Prošle godine sam prvi put u životu učestvovao na konkursu Filmskog centra Srbije i dobio sam znatna sredstva, oko 270 hiljada evra, počinjem pripreme i u maju ili junu kreće snimanje“, kaže Paskaljević.

„Radost snimanja filma osećam uvek, kad radim u svojoj zemlji i sa svojim ljudima, onda pogotovu“, zaključio je reditelj.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво