Markos iz „Seranovih“ dolazi na „Španski metar“ u Beograd

Revija filmova „Španski metar“, u organizaciji Instituta „Servantes“ u Beogradu, održaće se od 15. do 27. maja na tri lokacije u Beogradu, donoseći ljubiteljima hispanske kinematografije više od dvadeset ostvarenja, najavili su organizatori.

Uzbudljivi, hrabri, emotivni i provokativni, filmovi koje prikazuje ovogodišnji „Španski metar“ donose teme sa različitih meridijana, pokazujući da za kvalitetne filmske priče granice ne postoje.

Pored filmova iz Španije, publici će biti predstavljena i ostvarenja iz Argentine, Kolumbije, Meksika i Perua.

Ovogodišnju filmsku avanturu otvara ciklus posvećen kultnoj rediteljki i scenaristkinji Pilar Miro, u okviru kojeg će po dva njena filma biti prikazana svake večeri od 15. do 17. maja u Jugoslovenskoj kinoteci.

Pilar Miro je svojim jedinstvenim filmskim glasom i televizijskim rukopisom označila dolazak čuvenog ženskog rediteljskog trojca u periodu tranzicije, koji su uz nju činile Hosefina Molina i Sesilija Bartolome.

Ovaj program 15. maja u 19 časova otvara film Beltenebros koji joj je, osim deset nominacija za nagradu Goja, doneo i Srebrnog medveda za izuzetan umetnički doprinos na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Ciklusom „Ženski ugao“ festivalski program nastaviće se od 18. do 20. maja u Domu omladine Beograda, uz filmske priče koje su režirale španske rediteljke.

Bilo da je reč o već poznatim problemima ispričanim iz novog ugla ili su u pitanju sasvim nove teme, ove autorke hrabro izlaze iz okvira koje su postavile njihove kolege i pišu nova pravila kinematografije.

Program 18. maja u 19 časova otvara film Karmen i Lola, Aranče Ečevarije, dirljiva priča o dve Romkinje koje brane svoju ljubav uprkos osudi i nerazumevanju sredine.

„Savremeni film“, glavni festivalski program, ove godine održava se od 23. do 27. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda i donosi čak dvanaest izvanrednih ostvarenja novije hispanske kinematografije.

Filmovi iz Španije, Meksika, Argentine, Kolumbije i Perua dirnuće, ali i nasmejati publiku i podstaći ih da razmišljaju o životu na sasvim nove načine.

Ciklus će 23. maja u 19 časova otvoriti film Autor, Manuela Martina Kuenke, nominovan za čak devet nagrada Goja, od kojih je osvojio dve u kategoriji za najboljeg glavnog glumca, odnosno za najbolju sporednu glumicu.

Alvaro, glavni junak ove priče, opsednut je željom da napiše roman. Međutim, za razliku od njegove bivše supruge, talentovane i priznate književnice, njemu pisanje ne ide za rukom, zbog čega će inspiraciju potražiti u komšiliku nespremnom za Alvarove manipulacije.

Nakon beogradske publike, ciklus „Savremeni film“ moći će da pogledaju i novosadski filmofili. Dvanaest ostvarenja biće prikazano od 3. do 7. juna u Kulturnom centru Novog Sada.

U okviru pratećeg programa festivala, 25. maja u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine nastupiće poznati španski glumac i muzičar Fran Perea, domaćoj publici najpoznatiji po igranju Markosa, jednog od glavnih junaka popularne serije Seranovi.

Dvanaesto izdanje „Španskog metra" organizuje Institut „Servantes“ u Beogradu, uz podršku Ambasade Španije u Beogradu i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, kao i u saradnji sa ambasadama Argentine, Kolumbije, Meksika i Perua.

broj komentara 0 pošalji komentar