Komentar je uspešno poslat.

Komentar će biti vidljiv nakon provere moderatora.

Radoš Bajić: nova filmska priča „Vazdušni most“

Prošlo je sedam godina od završetka velike televizijske serije „Ravna Gora“, koja je realizovana u korpodukciji RTS-a i „Kontrast studija“.

Autor projekta i glumac, Radoš Bajić koji je u filmskoj naraciji prvi progovorio o srpskim podelama i dramatičnim događajima u Drugom svetskom ratu, iz potpuno nove istorijske i umetničke vizure, priprema novi igrani film i tv seriju, pod radnim naslovom Vazdušni most.

Reč je o velikom filmsko-televizijskom projektu koji je inspirisan jednom od najvećih akcija spasavanja savezničkih pilota koja je izvedena u proleće i leto 1944. godine u selu Pranjani, podno Suvobora i Ravne Gore.

U pranjanskom kraju još uvek se priča o čuvanju oborenih avijatičara. U skoro svakoj kući brinuli su o pilotima, članovima posade bombardera.

„Jedna velika drama u kojoj je srspski narod pokazao dobrotu, čovekoljublje, patriotizam. Oni su pokazali ogromnu solidarnost i odavde, sa ovog mesta je pet stotina mladića, Amerikanaca, Engleza, nešto malo Italijana i Francuza otišlo svojim kućama i u slobodu“, rekao je Radoš Bajić.

Misija evakuacije sa improvizovanog aerodroma na Galovića Polju jedna je od najvećih u istoriji svetskog vazduhoplovstva.

Da ispriča svoju priču priprema se velika filmska internacionalna ekipa koju će pored „Kontrast Studija", sačinjavati i američki i drugi strani producenti sa kojima su razgovori u toku.

Pred njima i autorom je težak zadatak, da iako nije istorijska rekonstrukcija ne odstupaju od istorijskih činjenica.

„Mi pravimo jedno sopstveno viđenje naše priče, jednu imaginarnu priču, znači o ljudima koji su predstavnici tog vremena. To je jedna umetnička prizma, jedna filmska naracija o događajima i ljudima koji su praktično heroji tog vremena“, istakao je Bajić.

Ideja za projekat „Vazdušni most“ postoji odavno. Polovinom prošle godine Radoš Bajić je pozvan da bude prvi autor ovog velikog i značajnog projekata, a u radu na scenariju će pored timova istoričara, eksperata, konsultanata, učestvovati i naši najznačajniji dramaturzi i
scenaristi, ali i mladi talentovani autori.

 „Ja učim kroz ovaj projekat, upoznajem se sa istorijskim činjenicama. Sve ovo veliki je izazov i obaveza za mene kao mlađeg člana ovog tima, da pomognem i da dam svoj doprinos da ova priča bude interesantna“, rekao je koscenarista Strahinja Madžarević.

Prema planu produkcije očekuje se da će snimanje Vazdušnog mosta trajati dve godine, na lokacijama u Srbiji i u svetu, a da se svečana premijera projekta može očekivati na jesen 2021.godine.

broj komentara 66 pošalji komentar
(petak, 04. okt 2019, 21:31) - anonymous [neregistrovani]

BRAVO

Vrh ideja samo snimajte

(sreda, 02. okt 2019, 10:37) - anonymous [neregistrovani]

Najbolji ste Radose

Jedva cekam film!

(nedelja, 29. sep 2019, 09:48) - anonymous [neregistrovani]

Dobra ideja

Vrlo interesantna ideja i mislim da ce naici na veliko interesovanje

(sreda, 25. sep 2019, 22:30) - anonymous [neregistrovani]

Bravo za Radosa Bajica

Ovaj covek je nepobediv, veliko postovanje za rad!

(sreda, 25. sep 2019, 22:30) - anonymous [neregistrovani]

Bravo za Radosa Bajica

Ovaj covek je nepobediv, veliko postovanje za rad!

(nedelja, 22. sep 2019, 22:02) - anonymous [neregistrovani]

Fenomenalno

Svaka cast ljudi!

(četvrtak, 19. sep 2019, 14:00) - anonymous [neregistrovani]

odlicna prica za film

Bice gledan sigurno!

(ponedeljak, 16. sep 2019, 19:12) - anonymous [neregistrovani]

Zna se!

Svaka cast vala Radosu Bajicu za snimanje filma sa ovom temom!

(petak, 13. sep 2019, 20:10) - anonymous [neregistrovani]

E vala svaka mu cast

Bas me je odusevio clanak i prica oko ovog filma, zaista mu zelim da ga uspesno snimi

(subota, 07. sep 2019, 23:55) - anonymous [neregistrovani]

Mnogo dobra ideja za film!

Iskreno mislim da nam je trebao jedna ovakav film, sve pohvale Radosu na zalaganju, radu i ideji!!! velika podrska za snimanje!