U Novom Sadu otvoren „Filmski front“

Pred punom bioskopskom salom Kulturnog centra Novi Sad, otvoreno je 16. izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog filma „Filmski front“.

„Svake godine rastemo. Puna sala i oboreni rekordi kada je reč o broju prijavljenih filmova svedoče o tome. Nažalost, ove godine 'Filmski front' jedini je filmski festival u Novom Sadu, gradu koji voli ovu umetnost“, objašnjava direktorka Festivala, Nina Latinović.

„Pored zvaničnih festivalskih selekcija, dosta pažnje smo posvetili i pratećem programu Festivala. Radimo sa srednjoškolcima pa smo tako organizovali radionice za pisanje filmskih kritika, u program smo uvrstili i dokumentarne filmove i matine filmova za decu, a rešili smo da odemo i korak dalje i otvorimo konkurs za autore animacija, prezentacija, animiranih gifova, animiranih elemenata i svih ostalih radova koji spadaju u novu kategoriju – Gramofront“, dodala je.

U čevrtak, prve večeri festivala, na programu je bila međunarodna selekcija, u kojoj publika bira pobednika.

Osim međunarodne selekcije, premijerno je prikazan i Kratki film o kino entuzijazmu Filipa Markovinovića.

Filmski front traje do nedelje, 28. oktobra u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada.

Tokom rekordna četiri dana festivala biće prikazano preko 60 kratkometražnih filmova podeljenih u dve takmičarske selekcije, a pored glavnog programa, svake godine očekuje nas i prateći 'Frontov' program koji ove godine sadrži i „Dokufront“, matine za najmlađe, selekciju filmova strav i užasa, radionice filmske kritike za srednjoškolce ali i druženja van bioskopske sale.

Već 16 godina reč je o besplatnom festivalu koji neguje iskrenu ljubav prema autorskom izrazu.

broj komentara 0 pošalji komentar