Proglašeni pobednici Festivala filmskog scenarija

Scenario Đorđa Milosavljevića za film „Izgrednici“ pobednik je 42. festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji koji se večeras završava svečanim uručenjem nagrada u Amfitetru „Danilo Bata Stojković“. Druga nagrada pripala je Dimitriju Vojnovu za scenario ostvarenja „Ederlezi rajzing“, dok je treću dobio Nikola Pejaković za film „Meso“.

Scenarista Đorđe Milosavljević je filmskom pričom Koreni otvorio Festival. Nije se nadao da će ga njegovi Izgrednici i zatvoriti. Više od sat vremena posle proglašenja pobednika, vratio se u Vrnjačku Banju.

„Na Festu smo dobili tu nagradu koja je takođe jako značajna. I meni za Vrnjačku Banju, prosto nagrada u Banji je nešto posebno za svakog scenaristu. Ja sam imao sreće da dva puta već, sa Nebeskom udicom i sa Apsolutnih sto dobijem ovu nagradu, ali ovo mi je najznačajnija svakako“, istakao je Đorđe Milosavljević, scenarista filma Izgrednici.

Drugonagrađeni Dimitrije Vojnov neće lično primiti priznanje za film Ederlezi rajzing jer uveliko radi na novom filmu.

„Ovo je 11. nagrada ovom filmu. Film je dobio više nagrada u inostranstvu i na prethodnim festivalima koji su bili u našoj zemlji. A scenarista je, ovo mu je 3. godina da dobija nagradu“, rekao je Dragoljub Vojnov, producent filma Ederlezi rajzing.

Treća nagrada pripala je Nikoli Pejakoviću za scenario filma Meso. Žiri, koji je od 13. avgusta pogledao deset filmova, jednoglasno je doneo odluku.

„Teme kojima se oni bave, kompleksnost filmova koje smo imali prilike da vidimo i profesionalnost tih samih scenarija kao tekstova, mi se bavimo i samim čitanjem tekstova i upoređivanjem sa onim što je na kraju u filmu, pokazalo je visok kvalitet tih filmova, oni su se izdvojili, bilo je samo pitanje redosleda“, objasnio je Ivan Velisavljević, predsednik žirija Festivala filmskog scenarija.

Nikola Pejaković dobio je Rimski zlatnik koji grad domaćin dodeljuje za doprinos Festivalu filmskog scenarija.

broj komentara 0 pošalji komentar