Serija „Koreni“ na festivalu u Vrnjačkoj Banji

Prve dve epizode serije „Koreni“, napisane po antologijskom romanu Dobrice Ćosića a snimljene u produkciji RTS-a, ekskluzivno na otvaranju 42. festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

„Koreni“ su drugi roman Dobrice Ćosića, objavljen 1954. godine. Književna kritika „Korene“ svrstava u poetski psihološki roman, a za njega je pisac dobio i NIN-ovu nagradu.

Radnja romana i serije odigrava se u imaginarnom selu Prerovo, u poslednjim decenijama 19. veka, za vreme kralja Milana, a prati život bogate seoske porodice Katić: Aćima Katića, čoveka tradicionalnog kova i radikala, i njegovih sinova Vukašina i Đorđa.

Budući političar i očeva nada, Vukašin, vraća se sa studija u Parizu i saopštava ocu da se ženi kćerkom liberala Tošića, Aćimovog političkog neprijatelja, i da prelazi u stranku budućeg tasta. Aćim, zagriženi radikalski vođa, ne može to da oprosti sinu, koga se javno odriče i besan poziva meštane na podizanje bune...

Gledaoci će seriju „Koreni“ od oktobra moći da gledaju na RTS-u. 

Radio-televizija Srbije će na festivalu u Vrnjačkoj Banji narednih dana potpisati ugovor o snimanju nastavka serije „Meso“, a na festivalu će biti prikazani i televizijski filmovi rađeni u koprodukciji sa Fakultetom dramskih umetnosti – „Beogradska trilogija“, „Paviljoni“ i „Ne igraj na Engleze“.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 14. avg 2018, 10:16) - anonymous [neregistrovani]

?

Svidja mi se kako je iz izjave izbacen deo o seriji Nemanjici, koja je po njoj radjena na brzinu.

(utorak, 14. avg 2018, 09:26) - anonymous [neregistrovani]

Zasto ljudi??

Ne moze se remek delo srpske knjuzevnosti prosto izbanalizirati ko da je ovo zona zamfirova

(utorak, 14. avg 2018, 06:15) - Dr.M.Popovic [neregistrovani]

Festival filma

Bio sam u Vrnjacku Banju i gledao spomenuti film,Koreni. Bilo je fantasticno u prepunom Amfiteatru koji je najlepsi u Srbiju.
Inace,Banja je pokazala da je dostojna tog cina ,najpopularnije banje i najlepsih sadrzaja koji mame njene posetioce i cine je mnogoljudnom.
Ali najlepse u banji je to,sto u nju stizu ljudi svih boja,nacionalnosti i verskih ispovesti. Sve deluje fantasticno, gde od tolike lepote nikome ne pada na pamet da razmislja za nesto drugo....