„Dovlatov“, intimna priča u trci za prestižnog Zlatnog medveda

Posle duge pauze, srpska kinematografija prisutna je u takmičarskom programu prestižnog Berlinskog festivala. Naš glumac Milan Marić tumači naslovnu ulogu u rusko-poljsko-srpskoj koprodukciji „Dovlatov“, sa potpisom reditelja Alekseja Germana mlađeg.

Posle uloge slavnog ruskog pisca, disidenta Sergeja Dovlatova, Milan Marić privukao je pažnju ne samo u Rusiji već i na prestižnom Berlinalu.

Tako su ugledni kritičari Skrina i Holivud reportera zaključili - dominantnim i ironičnim pristupom, srpski glumac impresivno nosi čizme jevrejsko-jermenskog pisca.

Dovlatov je odigran kao mešavina nove energije i topline Milana Marića u njegovoj prvoj međunarodnoj ulozi. Ruska kritika složna je oko toga da niko do sada nije uspeo da tako dobro razume zagonetnu dušu ruskog pisca.

„Definitivno najjači kompliment je bio razgovor sa ćerkom Sergeja Dovlatova, koja je takođe ovde na Berlinalu. Nakon jučerašnje projekcija, prišla mi je i zagrlila i rekla da misli da niko drugi ne bi mogao da tako da odigra njenog oca“, ističe Marić.

Intimna priča prati nekoliko dana životu Dovlatova i govori o donošenju važnih odluka u represivnom sovjetskom sistemu 70-ih godina prošlog veka.

Na pitanje kako je izbor za ulogu Dovlatova pao na Marića, reditelj Aleksej German mlađi odgovara: „Sve ruske zvezde htele su da ga igraju, a ispostavilo se da je Milan bio najbolji na audiciji. Na probama je bio bolji od svih. Ispao je najubedljiviji Dovlatov, najšarmantiji muškarac i najdelikatniji glumac. Zato je i izabran.“

Nakon svetske premijere na 68. Berlinalu, Dovlatov će imati srpsku premijeru na 46. beogradskom Festu.

broj komentara 0 pošalji komentar