Uručene nagrade „Fipresci Srbija“, Slobodi Mićalović i Srđanu Todoroviću za najbolje uloge

Glumica Sloboda Mićalović danas je u Muzeju jugoslovenske kinoteke primila nagradu „Fipresci Srbija“ za najbolju žensku ulogu, a dodeljena joj je za ulogu u filmu „Na mlečnom putu“.

Zahvalivši na nagradi, Mićalovićeva je rekla da ona pripada celoj ekipi filma i Emiru Kusturici koji joj je dao šansu da uradi nešto novo.

Glumci, primetila je, često umeju da kažu kako im reč kritičara i nije toliko važna, posebno kad naprave lošu ulogu.

S njom se nije u potpunosti složio Srđan Todorović, koji je nagradu Fipresci dobio za najbolju mušku ulogu.

Todorović, koji je nagrađen za ulogu u filmu Prokleti pas, rekao je da je zatečen nagradom, jer one obično dolaze od žirija u kojima sede kolege glumci, reditelji, scenaristi.

„Ovo je prva nagrada u mojoj karijeri koju sam dobio od kritike koju izuzetno cenim i poštujem i ne bih se složio s koleginicom Mićalović, jer mene itekako interesuje šta piše u novinama naročito kada me pohvale“, istakao je Todorović.

Srpska sekcija međunarodne federacija filmskih kritičara – „Fipresci Srbija“ za najbolji film proglasila je Rekvijem za gospođu J. Bojana Vuletića, koji je dobio priznanje i za najbolju režiju i scenario.

Za najbolju fotografiju nagrađeni su Goran Volarević i Martin Šec za film Na mlečnom putu, dok je priznanje za najbolju montažu pripalo Đorđu Stankoviću za Afterparti.

Prema mišljenju „Fipresci Srbija“, najbolju muziku je napisao Nemanja Mosurović za ostvarenje Prokleti pas, dok je najbolje kostime uradila Jelena Stokuća za film Zona Zamfirova 2.

Nagrada za najbolji dokumentarni film otišla je u ruke rediteljke Mile Turajlić za ostvarenje Druga strana svega, dok je za najbolji strani film proglašeno ostvarenje "Bez ljubavi" Andreja Zvjaginceva.

Posebna nagrada za životno delo i trajni doprinos Srpskoj kinematografiji uručena je Đorđu Nikoliću, koji je bio direktor fotografije na različitim filmskim projektima od 1960. godine.

Tatjana Cvetičanin je primila posthumno priznanje za njenog preminulog supruga Aleksandra D. Kostića koji je bio cenjeni dramaturg, filmski kritičar i urednik filmskog programa na TV B92.

Sloboda Mićalović je nagradu posvetila svom preminulom ocu koji bi se, kako je rekla, silno radovao da može da je vidi.

broj komentara 0 pošalji komentar