Ruski film „Matilda“ pod pritiskom kao „Doktor Živago“

Pritisak pod kojim se nalazi film „Matilda“ Alekseja Učitelja podseća na situaciju sa romanom „Doktor Živago“ u sovjetsko vreme, smatra predsednik krimskog parlamenta Grigorij Jofe.

Руски филм „Матилда“ под притиском као „Доктор Живаго“ Руски филм „Матилда“ под притиском као „Доктор Живаго“

„Nikada nisam mislio da će se u našoj zemlji ponoviti priča koju je u sovjetsko vreme doživeo Pasternakov roman Doktor Živago, kada su novine bile pune poruka radnika i kolhoznika koje su počinjale rečima 'Nisam čitao roman, ali ga osuđujem'“, rekao je Jofe za RIA novosti.

Predsednik krimskog parlamenta istakao je da je Nikolaj Drugi, koga Ruska pravoslavna crkva smatra mučenikom, učestvovao u događajima u Rusiji od pre više od jednog veka i da „stav naroda o njemu nije jedinstven“ i dodao da je to slučaj sa svim ruskim vladarima, od careva do sovjetskih lidera.

„Verujem da su u Rusiji prošla vremena cenzure. Ne može se o umetničkom delu suditi na osnovu tračeva, priča ili interneta, a da pritom samo delo ne samo da niste videli nego ni nećete da ga vidite“, dodao je Jofe.

Film Matilda, koji se bavi odnosom balerine Matilde Kšesinske i budućeg ruskog cara Nikolaja Drugog, nazvali su „antiruskom i antireligijskom provokacijom“ mnogo pre nego što ga je iko pogledao. Poslanica Natalija Poklonskaja je tvrdila da prikaz Nikolaja Drugog ne odgovara slici sveca Ruske pravoslavne crkve i zatražila mišljenje tužilaštva.

Ministarstvo kulture Rusije je u četvrtak odobrilo prikazivanje filma i on će se u bioskopima pojaviti 25. oktobra. Šef odseka za kinematografiju Vjačeslav Teljnov je rekao da Ustav zabranjuje cenzuru i da nijedan organ vlasti ne može zabraniti prikaz umetničkog dela zbog političkih, ideoloških ili drugih razloga.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво