Ruski film „Matilda“ pod pritiskom kao „Doktor Živago“

Pritisak pod kojim se nalazi film „Matilda“ Alekseja Učitelja podseća na situaciju sa romanom „Doktor Živago“ u sovjetsko vreme, smatra predsednik krimskog parlamenta Grigorij Jofe.

„Nikada nisam mislio da će se u našoj zemlji ponoviti priča koju je u sovjetsko vreme doživeo Pasternakov roman Doktor Živago, kada su novine bile pune poruka radnika i kolhoznika koje su počinjale rečima 'Nisam čitao roman, ali ga osuđujem'“, rekao je Jofe za RIA novosti.

Predsednik krimskog parlamenta istakao je da je Nikolaj Drugi, koga Ruska pravoslavna crkva smatra mučenikom, učestvovao u događajima u Rusiji od pre više od jednog veka i da „stav naroda o njemu nije jedinstven“ i dodao da je to slučaj sa svim ruskim vladarima, od careva do sovjetskih lidera.

„Verujem da su u Rusiji prošla vremena cenzure. Ne može se o umetničkom delu suditi na osnovu tračeva, priča ili interneta, a da pritom samo delo ne samo da niste videli nego ni nećete da ga vidite“, dodao je Jofe.

Film Matilda, koji se bavi odnosom balerine Matilde Kšesinske i budućeg ruskog cara Nikolaja Drugog, nazvali su „antiruskom i antireligijskom provokacijom“ mnogo pre nego što ga je iko pogledao. Poslanica Natalija Poklonskaja je tvrdila da prikaz Nikolaja Drugog ne odgovara slici sveca Ruske pravoslavne crkve i zatražila mišljenje tužilaštva.

Ministarstvo kulture Rusije je u četvrtak odobrilo prikazivanje filma i on će se u bioskopima pojaviti 25. oktobra. Šef odseka za kinematografiju Vjačeslav Teljnov je rekao da Ustav zabranjuje cenzuru i da nijedan organ vlasti ne može zabraniti prikaz umetničkog dela zbog političkih, ideoloških ili drugih razloga.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 22. avg 2017, 19:04) - Vladimir [neregistrovani]

Ko se to javlja

E ako je Poklonskaja, gaulajter Krima tako rekla, onda mora da 100% - nije tako!

(nedelja, 13. avg 2017, 09:23) - anonymous [neregistrovani]

Баба се чешља, чешља

Русија и словенски свет заиста немају важнијег питања од тога шта су иза завесе радили млади престолонаследник и балерина. Криза је предубока, свет гори, трећи светски рат је свакодневна доскочица, али ми прво морамо расправити ово. Ни Русија у својој историји нема привлачнијих заплета за уметнике. Плиткоумно замајавање.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">