„Duhovi Ismaila“ otvorili Kan, „Skupljači perja“ u programu „Kan klasik“

Najprestižniji svetski filmski festival u Kanu proslavlja 70. rođendan. Na svečanoj ceremoniji čiji je domaćin Monika Beluči, festival je svečano otvoren francuskim filmom „Duhovi Ismaila“. Za prestižnu Zlatnu palmu ove godine takmiči se 18 filmova.

Još od svojih početaka posle Drugog svetskog rata, Kan se nametnuo kao najuticajniji filmski festival na svetu, sa najvećim poslovnim marketom i najvećim kulturnim i ekonomskim uticajem.

Uz dosada najveće mere bezbednosti, duh otvorenosti i dobrodošlice i ovoga puta je prisutan na kroazeti kroz filmove koji su ogledalo današnjice, bez ulepšavanja.

U trci za Zlatnu palmu jubilarnog Kana pored ostalih su dela oskarovca Mišela Azanavisijusa, Toda Hejnsa, Fransoa Ozona, Andreja Zvjaginceva, Fatiha Akina, Kornela Mundruca, Sofije Kopole i dvostrukog Kanskog pobednika Mihaela Hanekea kome se ponovo ukazala šansa da osvoji i treću zlatnu palmu i uđe u festivalske anale.

A o pobedniku odlučuje miljenik Kanskog festivala, proslavljeni španski reditelj Pedro Almodovar, kao predsedavajući jubilarnog žirija.

„Nadam se da će teme koje su meni bitne, polne i rodne, biti na dobar način predstavljene u programu i to može uticati na moj izbor. Svi smo različiti u žiriju i naš zadatak je da pogledamo filmove i na osnovu njihovog umetničkog kvaliteta prosudimo koji je najbolji“, kaže Almodovar.

I dok je na prvom Kanskom festivalu među zvezdama bio Gari Kuper, ove godine očekuju se Nikol Kidman, Kolin Farel, Vanesa Redgrev, Marion Kotijar i druge zvezde koje su deo malih evropskih filmova.

Klaudija Kardinale, simbol avanturičkog duha i aktivizma, koja je na zvaničnom plakatu 70. festivala, najavaljuje svojevrsnu posvetu klasicima koji su obeležili festival.

Među njima su naši Skupljači perja Aleksandra Saše Petrovića, koji su na inicijativu Jugoslovenske kinoteke ušli u reprezentativni program „Kan klasik“ i tako postali prvi srpski film prikazan u toj selekciji.

U novom osveženom ruhu, 50 godina nakon što je dobio Veliku nagradu žirija, film je na programu 24. maja, a pubici će se ponovo pokloniti naša filmska diva Olivera Katarina koja je upravo ovde započela svoju međunarodnu karijeru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво