Počinje jubilarni 70. Kanski festival

Za prestižnu Zlatnu palmu, koja će ove godine prvi put imati dijamante u znak obeležavanja jubileja manifestacije, takmičiće se 19 filmova. Kanski festival, koji će trajati do 28. maja, otvoriće večeras novi film reditelja Arnoa Deplešena „Duhovi Ismaila“.

Tokom festivala biće prikazano oko 50 dugometražnih filmova u takmičarskom delu smotre i u drugim sekcijama.

Među rediteljima koji se takmiče za Zlatnu palmu, jedino je Austrijanac Mihael Haneke već dobio tu nagradu i to dva puta, 2009. godine za film Bela traka i 2012. za ostvarenje Ljubav. Ove godine će predstaviti delo Hepi end.

Filmski centar Srbije saopštio je da će na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu biti prikazano osam filmova iz Srbije i potpisan Ugovor o saradnji između Francuske i Srbije.

Među tim filmovima je ostvarenje dobitnika Gran-prija 1967. godine, jugoslovenskog reditelja Aleksandra Petrovića Skupljači perja, u okviru programa Kan klasik.

Predsednik žirija koji dodeljuje Zlatnu palmu je španski reditelj Pedro Almodovar, a domaćin ceremonije italijanska glumica Monika Beluči.

Zaštitno lice na velikom plakatu ovogodišnjeg festivala je italijanska glumica Klaudija Kardinale.

Nagradu Kanskog festivala prošle godine je dobio britanski reditelj Ken Louč za ostvarenje Ja, Danijel Blejk, socijalno angažovanu dramu o borbi nezaposlenog čoveka da dobije socijalnu pomoć.

broj komentara 0 pošalji komentar