„Nepobedivi" ujedinjuju zemlju

Drama Klinta Istvuda „Nepobedivi" govori o rasnim tenzijama u Južnoafričkoj Republici posle rušenja aparthejda. Kada je zemlja izaberana za domaćina Svetskog prvenstva u ragbiju, to je savršena prilika za ujedinjenje... Morgan Friman i Met Dejmon tumače glavne uloge.

Poslednje rediteljsko ostvarenje Klinta Istvuda „Nepobedivi" (Invictus) govori kako je Nelson Mendela uspeo da ujedini čitavu zemlju, uz pomoć kapitena južnoafričke ragbi reprezentacije.

Glavnu ulogu Mendele tumači Morgan Friman, a pored njega tu je i Met Dejmon u ulozi ragbiste Fransoe Pienara.

Posle prvih demokratskoh izbora 1994. godine, u kojem su učestvovale sve rase, Nelson Mendela je postao prvi crni predsednik.

On je dobio većinu glasova i stupio je na funkciju u situaciji, kada su tenzije između većinskog crnačkog stanovništva i bele manjine još uvek bile izražene.

Predsednik Mendela bio je odlučan da umiri i ujedini naciju.

Savršena prilika za to ukazala se kada je Južna Afrika bila izabrana za domaćina Svetskog prvenstva u ragbiju.

Koristeći slogan „jedan tim, jedna zemlja" on je ohrabrio crne Južnoafrikance da podrže ranije omraženu ragbi reprezentaciju, poznatu i po nadimku „gazele".

Da je u tome uspeo, videlo se u mesecima koji su prethodili Svetskom prvenstvu, kada su televizije iz celog sveta prenosile snimke belaca i crnaca, kako zajedno kliču „jedan tim, jedna zemlja".

„Gazele" su u epskom finalu turnira uspele da pobede favorizovanu reprezentaciju Novog Zelanda (poznatu i kao "All Blacks" - odnosno „Skroz crni", po boji dresova) i osvoje prvenstvo.

Na završnoj ceremoniji, Nelson Mendela je predao trofej Fransoi Pienaru, noseći dres „gazela", što je većina shvatila kao značajan korak ka pomirenju i otklanjanju rasne netrpeljivosti u državi.

Premijera ostvarenja „Nepobedivi", čiji je budžet bio 50 miliona dolara, zakazana je za 11. decembar, a očekuje se da ovaj film bude u užoj konkurenciji za Oskara u više različitih kategorija.

Kao osnova za scenario poslužila je knjiga Džona Karlina „Igranje neprijatelja: Nelson Mendela i utakmica koja je promenila naciju".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи