„Dubina dva“ najbolji film na festivalu u Firenci

Dokumentarni film „Dubina dva“ reditelja Ognjena Glavonića osvojio je nagradu za najbolji film na Festivalu dokumentarnog filma „Festival dei Popoli“.

"Festival dei Popoli", 57. po redu, održan je od 25. novembra do 2. decembra i to je najstariji i najveći Festival dokumentarnog filma u Italiji.

Žiri je objasnio da je Glavonićev film nagrađen zbog „artikulacije između slika i naracije, putem koje uranjamo u mehanizme masakra i stičemo svest o tome da se tako nešto može dogoditi bilo kad i bilo gde. Snažna fotografija, izvanredno umetničko delo, dokument o našoj ne tako davnoj istoriji, ovo je film iz kojeg učimo o sebi“, ocenio je žiri.

Film Dubina dva imao je svetsku premijeru u februaru ove godine na Berlinskom filmskom festivalu i od tada je prikazan na 30 festivala širom sveta, osvojivši 11 nagrada. Prestižnu nagradu Gran-pri,film je osvojio  na festivalima u Sankt Peterburgu, Londonu, Palma de Majorci, Kaselu, Prizrenu i Firenci. 

U narednom periodu slede projekcije na festivalima u Goi (Indija), Teheranu (Iran), San Kristobalu (Meksiko) i Njujorku (SAD).

Glavonić, poznat po filmu Živan pravi pank festival, trenutno je u pre-produkciji dugometražnog filma Teret za koji je dobio podršku francuskog nacionalnog filmskog centra CNC, holandskog fonda „Hubert Bals“, švajcarskog "Visions Sud Est", „Hrvatskog audiovizualnog centra“, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i evropskog fonda za koprodukciju "Eurimazz".

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 06. dec 2016, 19:36) - anonymous [neregistrovani]

"Dubina dva" je sramotan film

"Dubina dva" je sramotan film, vrlo manipulativan, o aferi "hladnjača", gde se ispod nasumičnih slika prirode podvlače nepotpisani, bezimeni glasovi kojekakvih svedoka sa suđenja u Hagu. Tako bez imena i bez odgovornosti koje bi potpisane izjave nosile sa sobom, Glavonić pokušava da Srbima podmetne apsolutnu krivicu za navodne masakre na Kosovu i Metohiji, jer nepažljivi gledalac bezimene svedoke sa suđenja može pobrkati sa naratorom i njihovo viđenje stvari prihvatiti kao istinu.

Igrani film "Teret" ne može biti ništa bolji, dovoljno je videti ko ga je "podržao". Iskreno se nadam da naše bioskope videti neće.