„Put za Kujumbu“ najbolji film jubilarnog KRAF-a

Žiri 10. Kragujevačkog festivala angažovanog, antiratnog i akademskog filma proglasio je „Put za Kujumbu“, reditelja Miroslava Savića, za najbolje ostvarenje smotre, dok priznanje publike odlazi filmu „Vrtlog”, rediteljke Emilije Gašić.

Među 17 filmova sa filmskih akademija u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Sloveniji, žiri jubilarnog KRAF-a doneo je odluku da prvu nagradu dodeli ostvarenju Put za Kujumbu reditelja Miroslava Savića u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

„Aktuelnu temu sa ovih prostora, autor je veštim dramaturškim postupcima, promišljenim rediteljskim rukopisom i dobrim izborom glumaca, gotovo insajderski, prikazao generacijski gorući problem, odlaska mladih iz Srbije“, navodi se u obrazloženju žirija.

Filmu Jedna noć reditelja Strahinje Savića, u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu pripala je druga nagrada kao, kako se navodi u obrazloženju, naizgled jednostavnoj, ali „slojevitoj kamernoj drami o ženskom prijateljstvu čiji su likovi dočarani svedenim, a opet sugestivnim glumačkim sredstvima“.

Treću nagradu dobija ostvarenje Čovjek čelične volje reditelja Amara Spahića u produkciji Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. „Potresni dokumentarni film o junaku koji snagom volje i uz pomoć nepokolebljive majke, uspeva da nadoknadi fizički hendikep, ostvaren u dobroj tradiciji dokumentarističke škole sa naših prostora“ navodi se u obrazloženju žirija.

Sve odluke donete su jednoglasno.

Osim stručnog žirija, glas je imala i publika. Ove godine priznanje publike odlazi filmu Vrtlog, rediteljke Emilije Gašić, u produkciji Akademije umetnosti u Beograda.

Deseti KRAF završava se večeras dodelom nagrada i projekcijom nagrađenih filmova. Program počinje u 20 časova u prostoru Doma omladine Kragujevac.

broj komentara 0 pošalji komentar