Srbija dobija portal kojim će se pobediti piraterija

Ne ugrožavajući autorska prava, domaće filmove i serije od sada možete gledati na internet portalu „Netfilm“, koji je predstavljen u Privrednoj komori Srbije kao kompletna platforma za distribuciju domaćeg filma i video-stvaralaštva preko interneta, potpuno zaštićena od piraterije.

Od kako su se pojavili alternativni vidovi distribucije, od video-kaseta, preko DVD-a, do interneta, srpska kinematogafija nikada nije mogla da dobije bitku sa piraterijom, jer su se filmovi prodavali na ulicama, a dijaspora je celokupnu domaću produkciju gledala besplatno ili putem piratskih kanala.

„Ovo je prvi pokušaj da se piraterija spreči i da konačno autori, producenti mogu svoja dela da eksploatišu preko interenta i da za to dobiju nadoknadu koja im pripada“, rekao je predsednik Grupacije kinematografa Dragan Bjelogrlić.

Dodao je i da će zahvaljujući Netfilmu, mali autorski filmovi naći svoj put do publike, jer su sinepleksi, multipleksi pod monopolom velikih holivudskih kompanija.

Bjelogrlić se nada da će platforma uspeti da zaživi, ali naglašava da to zavisi od nas samih, kao i od podrške Filmskog centra Srbije, Ministarstva privrede, Sektora za viokotehnološki kriminal MUP-a, Tužilaštva.

„Država je podržala ovaj projekat i pravni sistem će pokušati da pomogne da sve izazove u vezi sa autorskim pravima i piraterijom svedemo na nivo koji neće uticati profit autora“, rekao je vlasnik i direktor „Vižn tima“ Dragan Đurković.

Prema rečima Žike Jakšića, Srpska antipiraterijska angencija će s Jutjuba, Dejli mejla i ostalih piratskih internet portala, uključujući i torente, uklanjati one naslove koji zvanično budu postavljeni na Netfilm.

Ipak, već se razmatra mogućnost da cela platforma korisnicima bude besplatna, zahvaljujući oglašivačima koji bi pokrivali troškove.

broj komentara 9 pošalji komentar
(petak, 22. jul 2016, 05:45) - anonymous [neregistrovani]

haha domaci filmovi

Zasto bi neko uopste i piraterisao "domace filmove" oni nisu vredni ni toga ne bih da bacim kratak pogled na te propale pokusaje od kinematografije a jos manje da ih piraterisem fuj

(petak, 17. jun 2016, 11:37) - Ludilo [neregistrovani]

Samofinansiranje

Kad prestanete da snimate filmove novcem iz budzeta drzave, tj. novcem svih nas, mozete da se borite za svoja autorska prava sad zarada treba da pripadne drzavi.

(petak, 17. jun 2016, 08:36) - anonymous [neregistrovani]

@Besplatno

Dobro, to je promocija. Videćemo uskoro....

Voleo bih ja da, bez peripetija, neskraćivan, u dobroj rezoluciji, pogledam film,. recimo... "Žena s krajolikom". Hoću i da platim za to , ali mi nije svejedno ko i koliko od toga profitira! Štaviše, baš ako bude vrlo profitabilno, preduzeće će nekim "sumnjivim radnjama" i na "nelegalnim skupštinama" doći u ruke nekom "kontroverznom biznismenu", koji će zatim masno da ga proda strancima!

Kad je piraterija u pitanju, kapitalizam se seti da apeluje na "savest" konzumenta, a pritom zadržava sva prava na sve (nesavesne?) manipulacije, sa profitom kao jedinom ciljem.

(petak, 17. jun 2016, 01:58) - anonymous [neregistrovani]

Besplatno

Sad sam bio na sajtu, sve je besplatno.

(petak, 17. jun 2016, 01:41) - anonymous [neregistrovani]

Ja sam za, ako novac ide autorima!

Ali ako ide raznim "sokojima" i sličnim "nosiocima autorskih prava" , koji reketiraju raju (a autorima daju na kašičicu) i njihovim advokatskim mašinerijama - onda ne, makar ne gledao filmove!

Za početak, predlažem da otvorite knjige za javnost. Da svi vide koliko "Net film" zarađuje i kako se zarada raspodeljuje.

(četvrtak, 16. jun 2016, 19:15) - anonymous [neregistrovani]

@ujetnost

umjetnici ne moraju da jedu, mogu da žive od vazduha?

(četvrtak, 16. jun 2016, 18:47) - Iskren [neregistrovani]

Interesantno

Super sto ovu vest objavljuje portal kojem je Youtube ugasio nalog bas zbog piraterije.
Mnogo smo mi "deca" da se igramo ovih igara. Cuj piraterija.. haha ja bih poceo sa recimo malo konkretnijim problemima kao sto je Ustav.

(četvrtak, 16. jun 2016, 17:40) - anonymous [neregistrovani]

Smesno

Svet je odavno postao globalno selo u kojem trac ne moze da se ucutka, bruka da se sakrije, dobrota da se podeli. Ocekujte fullHD domace filmove ubrzo nakon sto platforma pocne sa radom, neko ce to vec uraditi, da li iz ubedjenja ili profita to na kraju nece biti bitno. Zasto cu ja placati gledanje na ovom portalu i pored takvih sajtova? Zato sto volim domace filmove, zato sto je jeftinije nego odlazak u bioskop, zato sto volim pozoriste i umetnost.

(četvrtak, 16. jun 2016, 17:30) - anonymous [neregistrovani]

Umetnost je ostala u Pandorinoj kutiji

To su ti pravi umetnici koji propovedaju o nematerijalnim vrednostima, idealima...