Večeras premijera filma „Bićemo prvaci sveta"

Igrani film o počecima i uspesima jugoslovenske košarke, u režiji Darka Bajića po ideji Zvonimira Šimuneca, imaće večeras svečanu premijeru u beogradskom centru „Sava“.

Producent "Intermedia Network" je zbog velikog interesovanja publike uveo i dodatnu projekciju (u 17,30 sati), a od 27. februara film će biti na repertoaru svih bioskopa u Srbiji, u distribuciji „Megakoma“.

Scenario potpisuju Nebojša Romčević, Goran Svilačić i Gordan Mihić.

Kao gosti na beogradskoj premijeri očekuju se junaci ovog filma - legendarni igrači Bora Stanković, Dragan Kapičić, Ivo Daneu, Petar Skansi, Rato Tvrdić, Nikola Plećaš, kao i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić koji je pomogao realizaciju tog značajnog projekta.

Igrani film obuhvata dramu, istoriju i sport kroz priču dugu četvrt veka - od osnivanja KK „Crvena zvezda“ posle Drugog svetskog rata do pobede nacionalne reprezentacije u odlučujućoj utakmici protiv amerčke ekipe i osvajanja zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Ljubljani 1970. godine.

Kako je izjavio Šimunec, glavni motiv bila je „potreba da se napravi film o dobrim, hrabrim ljudima, koji istovremeno nudi spektakl i pozitivnu poruku“.

U fokusu su Nebojša Popović, koji je kao prvi među jednakima pokrenuo košarkaški bum u bivšoj Jugoslaviji, Radomir Šaper - predsednik Košarkaškog saveza Jugoslavije, Bora Stanković koji je bio prvi čovek FIBA i Aleksandar Nikolić - tvorac jugoslovenske košarkaške škole, koji je uspostavio specifičnu filozofiju košarke.

Glavne uloge igraju Strahinja Blažić, Miloš Biković, Aleksandar Radojičić i Marko Janketić.

U velikoj glumačkoj ekipi iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije su Leon Lučev, Iva Babić, Nebojša Dugalić, Sergej Trifunović, Jure Henigman, Goran Bogdan, Katarina Čas, Tamara Dragičević, Nina Janković, Stefan Kapičić, Igor Kovač, Robert Kurbaša, Krešimir Petar Ćosić, Lazar Ristovski, Radovan Vujović, Toni Mihajlovski...

Specijalni gost je slavni američki glumac Džon Sevidž (Lovac na jelene, Kosa) u ulozi Vilijama Džonsa, jednog od osnivača Svetske košarkaške federacije FIBA.

Producent "Intermedia Network" poznat je po hit filmovima i seriji o počecima fudbala kod nas Montevideo. Novi film je rađen u manjinskoj koprodukciji sa partnerima „Kinorama“ iz Hrvatske i „Perfo“ iz Slovenije i sniman je na lokacijama u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji.

Producenti su Dejan Petrović i Zvonimir Šimunec. Direktor fotografije je Milan Tvrdišić, muziku je radio Zoran Kiki Lesandrić, montažu Andrija Zafranović, scenografiju Jelena Sopić, kostim Dragica Laušević, kompjutersku animaciju Nebojša Rogić, dizajn zvuka Velibor Hajduković.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 26. feb 2015, 09:28) - Ko je prošle godine osvojio srebrnu na SP-u? [neregistrovani]

Drugi put će snimati dokumentarni film

Jer nakon osvojenog srebra za očekivati je i zlato!