Čitaj mi!

„Zalet“ na svetskim festivalima

Niskobudžetni film „Zalet“ nastao je iz želje dve glumice da dođu do uloge u filmu Emira Kusturice. Milena Predić i Maša Dakić došle su do slavnog reditelja, ali je umesto njih ulogu dobio on, a umetnice se spremaju da svoje ostvarenje predstave na filmskim smotrama u Nemačkoj, Portugaliji, Americi i, naravno, u Drvengradu.

Sa dobrim zaletom može se visoko odskočiti. Ali Milena Predić i Maša Dakić nisu baš to planirale, kada su pre tri godine krenule na Mokru Goru.

Dve mlade glumice želele su da očaraju Emira Kusturicu. Svoje iskustvo, neplanirano, pretočile su u film.

Ostvarenje govori o planovima, željama i strahovima dve mlade glumice. Žele da odu na „Kustendorf". Bez para su, pa se snalaze za prevoz i smeštaj. Cilj je da dobiju ulogu.

Kada shvataju da Kusturica nije prepoznao njihov talenat, odlučuju da one ulogu daju njemu.

„Film je potpuno biografski, sve kako se desilo, tako smo napisale i zato smo se ohrabrile da se potpišemo kao scenaristkinje. Pored producentske uloge, pored glumačke, šminkerske, bile smo i rekviziteri, dekorateri, ma sve smo bile, zato smo se i potpisale", rekla je Milena Predić.

Problemi su počeli pitanjem: „Ko će to da plati?" Pomoć Opštine Pančevo nije bila dovoljna, pa je od zaleta nastao zaplet.

„Pošto smo tražile malu sumu novca, mislim da je to bilo nešto što je odavalo neku vrstu neozbiljnosti, a tako veliki ljudi kao što je Kusturica su uključeni u projekat. Pa onda sad ti tražiš 3.000 evra, pa kao koji je to film za tu sumu, kad igra Emir Kusturica", objasnila je Maša Dakić.

Novac su nekako sakupile, kažu, muke su vredele truda jer dolazi vreme kada glumci neće moći samo da čekaju ponude.

Milena i Maša sada hvataju niski start za međunarodne festivale. Posle Drvengrada, čekaju ih Nemačka, Portugalija i Amerika.

Širu priču pogledajte u emisiji Oko magazin u utorak u 18.25 časova na Prvom programu RTS-a.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 28. maj 2012, 22:20) - LONDON1953 [neregistrovani]

Devojcice

Bravo za hrabrost i dossetljivost,verujte u sebe i samo napred a proslavljeni filmski vuk ce to znati da ceni jer je i sam takav a Kustendorf je sigurno mesto za afirmaciju......Srecno