Читај ми!

„Zalet“ na svetskim festivalima

Niskobudžetni film „Zalet“ nastao je iz želje dve glumice da dođu do uloge u filmu Emira Kusturice. Milena Predić i Maša Dakić došle su do slavnog reditelja, ali je umesto njih ulogu dobio on, a umetnice se spremaju da svoje ostvarenje predstave na filmskim smotrama u Nemačkoj, Portugaliji, Americi i, naravno, u Drvengradu.

Sa dobrim zaletom može se visoko odskočiti. Ali Milena Predić i Maša Dakić nisu baš to planirale, kada su pre tri godine krenule na Mokru Goru.

Dve mlade glumice želele su da očaraju Emira Kusturicu. Svoje iskustvo, neplanirano, pretočile su u film.

Ostvarenje govori o planovima, željama i strahovima dve mlade glumice. Žele da odu na „Kustendorf". Bez para su, pa se snalaze za prevoz i smeštaj. Cilj je da dobiju ulogu.

Kada shvataju da Kusturica nije prepoznao njihov talenat, odlučuju da one ulogu daju njemu.

„Film je potpuno biografski, sve kako se desilo, tako smo napisale i zato smo se ohrabrile da se potpišemo kao scenaristkinje. Pored producentske uloge, pored glumačke, šminkerske, bile smo i rekviziteri, dekorateri, ma sve smo bile, zato smo se i potpisale", rekla je Milena Predić.

Problemi su počeli pitanjem: „Ko će to da plati?" Pomoć Opštine Pančevo nije bila dovoljna, pa je od zaleta nastao zaplet.

„Pošto smo tražile malu sumu novca, mislim da je to bilo nešto što je odavalo neku vrstu neozbiljnosti, a tako veliki ljudi kao što je Kusturica su uključeni u projekat. Pa onda sad ti tražiš 3.000 evra, pa kao koji je to film za tu sumu, kad igra Emir Kusturica", objasnila je Maša Dakić.

Novac su nekako sakupile, kažu, muke su vredele truda jer dolazi vreme kada glumci neće moći samo da čekaju ponude.

Milena i Maša sada hvataju niski start za međunarodne festivale. Posle Drvengrada, čekaju ih Nemačka, Portugalija i Amerika.

Širu priču pogledajte u emisiji Oko magazin u utorak u 18.25 časova na Prvom programu RTS-a.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво