Čitaj mi!

Uskoro na RTS-u – „Čizmaši“ i priča o Žiki Kurjaku

Radio-televizija Srbije od 17. oktobra počinje emituje igranu TV seriju „Čizmaši“, zasnovanu na antologijskom romanu akademika Dragoslava Mihailovića, jednog od najznačajnijih srpskih pisaca.

Čizmaši su snažna lirska priča o nižem oficiru bivše jugoslovenske vojske Žiki Kurjaku (Miodrag Dragičević), od detinjstva u rudarskom zavičaju, preko vojničkih dana, do teške depresije, zatvora i velegradske ludnice.

Kurjak je oličenje ljudske dobrote, koja biva sputana i narušena okolnostima u koje ga život baca.

Kroz potresnu priču o naredniku Žiki Kurjaku i njegovom životnom putu prelamaju se neke od ključnih istorijskih okolnosti 20. veka, kao i sudbina junačke srpske vojske koja postaje deo novog sistema nakon ujedinjenja i koju taj sistem lagano razjeda ostavljajući pojedincima da se za nju istinski bore i spreče neminovni raspad.

Roman „Čizmaši“ je, 1983. godine, dobio NIN-ovu nagradu za roman godine, a 1984. godine bio je najčitanija knjiga u tradicionalnoj anketi Narodne biblioteke Srbije. Ovaj roman predstavlja jezički biser srpske literature, koji je scenaristički za potrebe televizije adaptirao Đorđe Milosavljević, jedan od najboljih i najnagrađivanijih domaćih pisaca i scenarista.

Mladi rudar, Živojin Stanimirović, koji još od detinjstva ima nadimak Žika Kurjak, jer je svom drugaru Momčilu u tuči odgrizao deo uveta, saznaje preko oglasa u Politici da se traže novi regruti za oficirsku školu.

I pored očevog protivljenja, Žika odlazi na regrutaciju i biva primljen. Uspešno završivši pešadijsku obuku, Žika sa svojim pukom odlazi u Ćupriju gde dobija čin podnarednika. Tamo upoznaje svog novog komandira, Čiču Miljkovića, koji mu postaje uzor.

Za Radio-televiziju Srbije, seriju je realizovala izvršna produkcija "Eye to Eye".

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 14. dec 2015, 15:59) - Mirjana [neregistrovani]

Serija Cizmasi

Gledam seriju,super je,Hvala Bogu,da je knjiga ekranizovana, jedva čekam subotu da opet gledam....Hvala RTS

(petak, 09. okt 2015, 12:43) - anonymous [neregistrovani]

Jos jedna prica o nekom depresivcu koji je kao bajagi vojnik.

Stvarno ne razumem gospodu iz RTS-a, zar ljudima nije dosta crnila u svakodnevnici, nego jos treba i na tv-u. Sve mogu da razumem, ali mi ovo nista nije jasno, jedan snima filmove o klincima koji su opesdnuti tehnologijom, drugi seriju o ovom gore depresivcu, treci ce o slobodanu milosevicu i na kraju cetvrti snima selo gori.

(petak, 09. okt 2015, 02:08) - anonymous [neregistrovani]

Nista bez...

Domacih serija I nasih glumaca...jedva cekamo....

(četvrtak, 08. okt 2015, 18:25) - anonymous [neregistrovani]

Супер!

Једва чекам!