Читај ми!

Za najbolju komplet lepinju sa sve, potrebna je samo ljubav, ako su sastojci pravi

Nadaleko čuvena „Šuljagina komplet lepinja sa sve“ iz Užica, zaštićena je i kao patent, ali porodica Lazić koja je zaslužna za ovaj specijalitet, nikada nije stajala na putu svima koji je prave, kako bi se sačuvala tradicija.

Međunarodni kulinarski magazin „Tejst atlas“ objavio je listu najboljih jela i na prvom mestu se našla komplet lepinja. Dragan Lazić se od trinaeste godine bavi pekarskim zanatom, koji je nasledio od oca.

Za čuvenu „Šuljaginu lepinju sa sve“ važan je svaki sastojak, počev od brašna tip 500, od starih sorti pšenice. Dragan kaže da mu nije potrebna vaga da meri sastojke od kojih pravi specifično testo za lepinju. Jedino se mere loptice, koje će obraditi u hleb, a svaka teži 220 grama.

„I najbitniji sastojak u ovoj lepinji je ljubav. Znači, ako je dobro brašno, sve dobro, ne treba ništa više. Samo treba ljubav prema ovom poslu, da bi sve bilo kako treba“, tvrdi Dragan.

Ni za furunu na drva ne postoji regulator toplote. Sve se radi po osećaju, a Draganove pekarske ruke godišnje iscepaju 150 metara drva, bez kojih lepinja ne bi bila tako ukusna. U noćnom radu pomaže mu i supruga Mirjana, po zanimanju medicinska sestra, koja je taj posao napustila pre tri godine.

„Ovo je zajednički rad i trud koji traje dugo, koji traje već trideset i kusur godina. Tu smo zajedno da se potpomognemo“, naglašava Draganova supruga, Mirjana.

U pekari se radi noću, a zorom otvara, kako je to bilo od vajkada. Tradicija komplet lepinje sa sve duga je skoro sedam decenija. Zanatlije su slale učenike po taj doručak, majstorima bi bile sa sve, a učenicima samo sa pretopom. Danas su dostupne svima.

„Mi smo 2005. godine zaštitili u Zavodu za intelektualnu svojinu ovaj proizvod. Znači, ovakva autentičan kakva je prva napravljena i sad se pravi“, ističe Lazić.

Zakonski mogu da spreče krađu intelektualne svojine, ali Dragan kaže da nikoga ne želi da ograničava. Jedino da vode računa da u komplet lepinju sa sve ne trpaju sve i svašta, već samo kajmak, jaja i pretop.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи