Читај ми!

Da li treba da ubijamo pauke u svom domu? Entomolog objašnjava zašto ne

Ne ubijajte sledećeg pauka na kojeg naiđete u svom domu. Pauci su prirodan i zdrav deo ekosistema naših domova.

Mislimo da su nam domovi bezbedno izolovani od spoljašnjeg sveta i prirode, ali mnoge vrste paukâ žive zajedno sa nama. Neki su slučajno zarobljeni, dok su drugi kratkotrajni posetioci. Pojedine vrste pak uživaju u zatvorenim prostorima, srećno žive i razmnožavaju se.

Ovi pauci su obično tajnoviti, a skoro svi na koje naiđemo nisu agresivni, a ni opasni. Pored toga, verovatno nam pružaju usluge poput jedenja štetočina – neki čak jedu i druge pripadnike svoje vrste.

U našim kućama najčešće se sreću dve vrste paukâ – iz familije Pholcidae i Theridiidae – koji pletu mrežu i čekaju da se plen uhvati u nju. Podrumski pauci ponekad napuštaju svoje mreže da bi lovili druge pauke na njihovom terenu, tako što se pretvaraju da su plen kako bi uhvatili svoje rođake za večeru.

Iako su predatori po prirodi, spremni da jedu sve što mogu da uhvate, pauci redovno hvataju dosadne štetočine, pa čak i insekte koji prenose bolesti – na primer, komarce.

Postoji čak i vrsta paukâ skakača koji su česti u afričkim domovima i koji više vole da jedu komarce pune krvi. Dakle, ubijanje paukâ ne košta samo života paukâ, već nas ostavlja bez važnog zaštitnika.

Prirodno je plašiti se pauka. Imaju puno nogu i skoro sve vrste su otrovne – iako većina vrsta ima otrov suviše slab da izazove probleme kod ljudi, ako njihovi očnjaci uopšte mogu da probuše našu kožu. Dešava se čak i da sami entomolozi ponekad postaju žrtve arahnofobije.

Pauci ne žele nas da uhvate, i u stvari više vole da izbegavaju ljude – mi smo za njih mnogo opasniji nego obrnuto. Ujedi pauka su izuzetno retki. Iako postoji nekoliko medicinski važnih vrsta poput crne udovice i pustinjaka, čak su i njihovi ujedi neuobičajeni i retko izazivaju ozbiljne probleme.

Ako zaista ne možete da podnesete tog pauka u svojoj kući, stanu, garaži ili bilo gde, umesto da ga ubijete, pokušajte da ga uhvatite i pustite napolje. Naći će neko drugo mesto i obe strane će biti zadovoljne ishodom.

Ali ako možete da ih tolerišete, znajte da je u redu imati ih u svom domu. U stvari, to je normalno. Takođe, čak i ako ih ne vidimo, oni će i dalje biti tu.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво