Читај ми!

Ukrštene reči – mentalna gimnastika i kognitivni fitnes

Da li ste čuli za kognitivni fitnes? Čuva mozak od demencije, čini nas visprenim i u starijem dobu. Ipak, jednostavnije je da se kaže, rešavajte ukrštene reči.

Ukrštenice je počeo da rešava još u školi. A vrlo brzo i da ih pravi. Tada, uz olovku, svesku na kockice i gumicu, a danas, u devetoj deceniji života, na kompjuteru.

„Široko je rasprostranjeno uverenje da bavljenje enigmatikom i zagonetkama i u sastavljanju i u reševanju pomaže da se održi kondicija mozga, mi to često enigmate nazivamo gimnastika uma. Nisam baš čuo da ima neka naučna studija kojom se to dokazuje, ali evo recimo da sam ja dokaz za to pošto sam u devetoj deceniji života i radim to isto kao što sam radio i ranije“, kaže enigmatičar Dragan Lojanica.

Nesumnjivo je da enigmatski zadaci pomažu u sticanju znanja. Ipak, iako stručnjaci kažu da još uvek ne postoje validni dokazi o tome u kolikoj su meri delotvorne i u očuvanju funkcija mozga, one svakako imaju neki značaj.

„Vi vremenom počinjete da ipak izoštrite i ubrzate svoje asocijacije, pa kad čujete u običnom životu neki pojam, a vi onda brže asocirate na ono što je vezano za njega zato što ste na neki način vežbali svoje sinapse rešavajući ove ukrštenice. Ali kažem ima jedan mali značaj, ali ne možemo reći da su ukrštenice lek za kognitivne poremećaje“, navodi specijalista neuropsihijatrije-neurolog, prof. dr Nadežda Šternić.

Lekari su saglasni, mozak čuvamo kao i telo. Najvažnije je na vreme lečiti sve hronične bolesti, a onda, izbalansirana ishrana, dovoljno sna, smanjenje stresa...

„Čovek koji je čitavog života radoznao, koji se stalno trudi da usvoji nove sadržaje on otprilike nema kad da izgubi te svoje vrednosti, na primer zanimljivost je i kaže se da ako želite da sačuvate mozak i u kasnijim godinama, naučite da svirate neki instrument, pokušajte da naučite neki strani jezik, to aktivira potpuno drugačije obrasce moždane aktivnosti od onih koje su nam uobičajeni dnevni zadatak“, ističe neurolog, prof. dr Tihomir Ilić.

Na internetu postoje i sajtovi za takozvani kognitivni fitnes. Liče na igrice ali su zapravo vežbe, osmišljene tako da aktiviraju različoite funkcije mozga.

Posebno funkciju vizuelne pažnje. U istraživanjima, koja su sprovedena na više hiljada ljudi, utvrđeno je da ako su redovno vežbali stopa demencije je posle desetak godina bila manja.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво