Čitaj mi!

„Na granici mogućeg“ – jedriličar spasen posle 16 sati provedenih u prevrnutom brodu na Atlantiku

Na Atlantskom okeanu, nedaleko od španske obale, obalska straža locirala je jedrilicu, ali je more bilo uzburkano, pa su spasilačke ekipe morale da sačekaju jutro i mirno more.

Šezdesetdvogodišnji Francuz proveo je 16 sati u vazdušnom mehuru unutar svoje prevrnute jedrilice u Atlantskom okeanu. Spasili su ga ronioci španske obalske straže u, kako su opisali, operaciji „na ivici mogućeg".

„Sa jedrilice 'Jeanne Solo Sailor', koja je dugačka 12 metara, poslat je signal za pomoć u oblasti severozapadne španske regije Galicije. Jedrilica je isplovila iz portugalske prestonice Lisabona, kako su pokazali podaci praćenja", navodi se u izveštaju obalske straže.

Pošto je prevrnutu jedrilicu pronašao jedan od tri helikoptera koji su krenuli u akciju spasavanja, na lokaciju je poslat i čamac za spasavanje. Ronioci su neimenovanog muškarca pronašli jer je lupao po trupu jedrilice.

Zbog talasa, akcija spasavanja čekala je jutro, a na jedrilicu su privezani plutajući baloni, kako bi se izbeglo dalje potonuće.

Pronađeni muškarac imao je odelo od neoprena, malo ogrebotina, pa je  nakon ukazane stručne pomoći poslat na kućno lečenje.